Доступність посилання

ТОП новини

Архієпископ УПЦ КП в Криму закликав молитися за долю церкви


Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент
Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент

Архієпископ Сімферопольський і Кримський УПЦ Київського патріархату Климент 31 січня в кафедральному соборі УПЦ КП – Володимирському соборі в Києві звернувся до парафіян із закликом молитися про долю церкви, яка зазнає переслідувань з боку окупаційної влади Криму.

Як повідомив кримський журналіст Олександр Польченко на своїй сторінці у Фейсбуці, архієпископ Климент відслужив літургію на честь святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги. Після цього парафіяни запитали про подальшу долю УПЦ КП в Криму.

За словами архієпископа, 13 січня віце-прем’єр окупаційної влади Руслан Бальбек «вирішив розмовляти трошки на підвищених тонах», а 14 січня «арбітражний суд» Криму присудив вилучити з власності Кримської єпархії УПЦ КП належні їй приміщення.

«Ми тут 20 років, а вони приходять – і підуть. Церква буде – їх не буде. На моєму боці Бог, закон і всі документи. А ті аферисти... нехай згадують кінець тих, хто почав проти церкви воювати: здохли, як собаки», – сказав архієпископ Климент.

«Все майно, яке забирають через суди, буде повернуто на материковій Україні через майно Московського патріархату. Я прошу, щоб тут зупинилися, і залишили в спокої, інакше може біда бути, адже вже переселенці готові створювати ініціативні групи на материку, захищати УПЦ КП в Криму за рахунок Московського патріархату», – цитує кримський журналіст аріхепіскопа Климента.

Владика пояснив, що в рішенні окупаційного суду про вилучення приміщень ідеться про приміщення Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира і Ольги в центрі Сімферополя.

Окупаційна влада Криму офіційно ситуацію не коментує.

У 2014 році, після анексії Криму Росією Фонд майна повідомив архієпископу про необхідність переукладання договору оренди на приміщення, в якому розташовується Кафедральний собор Володимира і Ольги. Тоді Климент розповідав, що невідомі люди вимагали від нього 200 тисяч доларів за можливість перебувати в цій будівлі.

Попри неодноразові заяви, у тому числі правозахисних організацій, про утиски за релігійною ознакою на півострові, окупаційна влада Криму стверджує, що віруючі усіх конфесій перебувають у рівних умовах.

XS
SM
MD
LG