Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент США: Київ має продовжити реформи, попри відставку Абромавичуса


Джон Кірбі
Джон Кірбі

У Державному департаменті США заявляють, що очікують від Києва продовження реформ, попри заяву про відставку міністра економіки України Айвараса Абромавичуса.

За словами речника Держдепартаменту Джона Кірбі, Абромавичус здійснив важливі для України реформи. «Стабільне, безпечне і багате майбутнє України вимагатиме безперервних зусиль широкої команди відданих професіоналів, як він, які б ставили інтереси українського народу вище за свої», – сказав Кірбі.

3 лютого посли низки країн Заходу заявили, що «глибоко розчаровані» відставкою міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Дипломати зазначили, що впродовж минулого року Абромавичус і його професійна команда «добились важливих зрушень у впровадженні жорстких, але необхідних економічних реформ, покликаних стабілізувати українську економіку, викоріненні хронічної корупції, приведенні України у відповідність до вимог програми МВФ і сприянні формування більш прозорої влади».

3 лютого Айварас Абромавичус подав у відставку і закликав парламент проголосувати з цього приводу вже у четвер. За словами міністра, ключовою причиною його звільнення з посади є конфлікт із першим заступником керівника фракції «Блок Петра Порошенка» Ігорем Кононенком.

Міністр сказав, що Кононенко намагається розставити своїх людей у міністерстві і на підконтрольних йому підприємствах, щоб контролювати грошові потоки. Після цих заяв міністра НАБУ розпочало розслідування.

Кононенко називає ці звинувачення Абромавичуса на свою адресу спробою перекласти відповідальність за невдачі в роботі міністерства.

Заступники міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Клименко, Максим Нефьодов і Наталія Микольська, а також перший заступник міністра Юлія Ковалів теж заявили про свою відставку.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що «в цій ситуації відставка – це тікати з поля бою, а тут треба далі боротися». А президент Петро Порошенко вважає, що міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус має залишитися на своїй посаді і продовжувати реформи.

XS
SM
MD
LG