Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували проект про збереження чинної назви Дніпропетровська зі зміною етимології


Заступник голови депутатської фракції «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про збереження назви Дніпропетровськ зі зміною етимології – на честь святого Петра. Відповідна інформація оприлюднена на сайті парламенту.

За цими даними, законопроект №4001 у четвер спрямований на розгляд комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

4 лютого на брифінгу його ініціатор Олександр Вілкул заявив, що переважна більшість населення міста проти перейменування.

«Для того, щоб захистити назву міста, я зареєстрував законопроект 4001 про перейменування міста Дніпропетровськ у Дніпропетровськ. Я зазначив, що місто буде перейменоване на честь святого Петра, щоб формально виконати закон про декомунізацію», – зазначив Вілкул.

Раніше у Верховній Раді України було зареєстровано проект постанови №3864 «Про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області». Його ініціатор – позафракційний народний депутат Андрій Денисенко. Цей документ передбачає перейменування Дніпропетровська на Дніпро (побутова назва міста. яку використовують самі жителі).

29 грудня 2015 року Дніпропетровська міськрада звернулась до Верховної Ради з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко в коментарі Радіо Свобода зазначив, що Верховна Рада навряд чи візьме до уваги рішення депутатів, адже назва міста підпадає під перейменування, згідно із законами про декомунізацію.

Влітку 2015 року в Дніпропетровську, на офіційному інтернет-сайті міської ради, організували голосування за нову назву міста. Жителям міста пропонували обрати із 9 варіантів, напрацьованих комісією з топоніміки, серед них було 8 нових назв (Дніпрослав, Дніпро, Січеслав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав) і чинна – Дніпропетровськ.

XS
SM
MD
LG