Доступність посилання

ТОП новини

Понад 80% солі з держпідприємства «Артемсіль» у 2015 році реалізували через посередників – «Схеми»


Обсяг продажу продукції державного підприємства «Артемсіль» у 2015 році через приватних посередників склав 568,8 тисячі тонн, або 81,9% від загального обсягу реалізації. При цьому завод робив дилерам додаткову знижку – 5%. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та «UA:Першого».

Фірми-посередники перепродавали сіль кінцевому споживачу значно дорожче. У 2016 ситуація на держпідприємстві не змінилася – посередники і далі отримують дешеву державну сіль і перепродають її на державних тендерах вдвічі, а подекуди і в п’ять разів дорожче.

Найбільший покупець технічної солі у 2015 році – приватна фірма «Торговий дім «Артемсіль», зі статутним капіталом всього тисяча гривень.

Ця фірма купила половину від усіх обсягів технічної солі, видобутих на підприємстві. За словами виконувача обов’язків директора держпідприємства «Артемсіль» Володимира Долі, тонна технічної солі коштує десь 350 гривень, натомість приватна фірма «Торговий дім «Артемсіль» перепродає її значно дорожче. Наприклад, за даними офіційного «Вісника держзакупівель», хмельницькі комунальники у 2015 році заплатили за цю ж сіль приватному посереднику 750 гривень за тонну, а чернівецькі – 835 гривень.

Телефоном у приватному «Торговому домі «Артемсіль» повідомили, що зараз технічну сіль у них можна купити в Києві по 850 гривень за тонну, запевняючи, що націнка пов'язана з витратами на транспортування та оплатою різноманітних тарифів.

Улітку 2015 року на завод «Артемсіль» прийшов новий «дистриб’ютор-фаворит» – товариство з обмеженою відповідальністю «Констанза». Виконувач обов’язків директора «Артемсолі» Володимир Доля спочатку запевнив журналістів програми «Схеми», що з дилерів не лише «Костанза» отримує сіль із заводу навалом. Проте згодом передав документи, які підтверджують, що у 2016 році з дилерів тільки «Костанза» купувала на заводі технічну сіль.

Як з’ясували журналісти програми «Схеми», фірма «Костанза» зі статутним капіталом всього тисяча гривень заснована двома жінками з Донецької області. За юридичною адресою в Києві, на вулиці Олеся Гончара, 52, фірми немає.

У відповіді Мінагрополітики на запит «Схем» чиновники підтвердили, що станом на лютий 2016 року на постачання технічної солі укладено всього три дилерські контракти: один із них – із ТОВ «Костанза», а також 23 договори з кінцевими споживачами.

Проте в аграрному відомстві не пояснили, як формується ціна і на яких умовах завод продає сіль своїм дистриб’юторам.

З Єдиного реєстру судових рішень стало відомо, що Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження та перевіряє роботу держпідприємства «Артемсіль».

«Вказані підприємства в даний період часу брали регулярну участь у державних закупівлях, реалізовуючи сіль, внаслідок чого державні та комунальні підприємства закупили продукцію за ціною, яка необґрунтовано завищена приватними посередниками в середньому у 1,96 раза», – йдеться у провадженні.

XS
SM
MD
LG