Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник: внаслідок обшуків у Криму затримали 8 людей


Під час обшуків, що відбувалися від ранку 11 лютого в анексованому Росією Криму, затримали вісьмох людей, повідомив проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров.

«У Бахчисарайському районі після чотирьох обшуків є троє затриманих. Деяких вивозили в Бахчисарай, одного з них вже відпустили, ще двох вивезли в Севастополь, в севастопольське ФСБ. Одного вивезли в ФСБ Сімферополя, трьох вивезли в ФСБ Ялти. Тобто у нас вісім затриманих, одного відпустили, сімох ще ні», – сказав Джеппаров.

Правозахисник повідомив, що обшуки проходили із застосуванням зброї, він стверджує, що травми отримали і малолітні діти.

«Обшуки проходять у більшості випадків в жорсткій формі: люди в балаклавах, зі зброєю. Зараз ми виїхали в Ялту, до родини, де штурмували будинок, ламали вікна і двері, хоча опору їм не чинили. У кімнатах спали діти, скло з вікон сипалося прямо на дітей. Ми будемо з’ясовувати, які травми у дітей, які порізи, які травми психічні. У цьому беруть участь сили ФСБ, поліції, підрозділи, підконтрольні ФСБ», – розповів координатор Кримської контактної групи з прав людини.

Він закликав правозахисників звернути увагу на ситуацію в Криму, і зазначив, що на півострові не вистачає адвокатів.

У прес-службі севастопольського управління ФСБ Росії «Крим. Реалії» раніше повідомили, що не володіють інформацією про обшуки в будинках кримських татар. У кримському управлінні ФСБ Росії на дзвінки не відповідають.

11 лютого в Криму в будинках кримських татар проходять обшуки. В цей же день до призначеної Росією прокуратури викликали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла.

Після анексії Криму Росією, яку вважають незаконною Україна і Захід, в будинках кримськотатарських і проукраїнських активістів часто проходять обшуки за участю російських спецслужб. Про це регулярно в своїх звітах повідомляють міжнародні правозахисні організації.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією.

XS
SM
MD
LG