Доступність посилання

ТОП новини

Чільник Меджлісу заявив про невідповідності в російському позові про його заборону


Наріман Джелял
Наріман Джелял

Перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял заявив про значне число юридичних невідповідностей у позові про заборону Меджлісу, який подали у встановленій Росією владі в окупованому Криму.

Як сказав він в інтерв’ю проектові Радіо Свобода, сайтові Крим.Реалії, юристи Меджлісу ще вивчають цю позовну заяву, але багато що впадає у вічі відразу.

Серед таких моментів він назвав визначення Меджлісу як «громадського об’єднання», хоча цей представницький орган кримськотатарського народу не має й ніколи не мав такого статусу.

Джелял наголосив, що в Меджлісі були морально готові до таких подій, бо про можливість заборони говорили вже багато разів, але тепер «перейшли від слів до діла».

При цьому він зазначив, що ще не відомо, чи ця позовна заява вже направлена до суду, чи це інформаційна «піар-акція».

Раніше в понеділок в окупованому Росією Криму фактичний прокурор півострова в системі встановленої там російської влади Наталя Поклонська подала до незаконно створеного Росією верховного суду півострова позов про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на підставі російського закону «Про протидію екстремістській діяльності». Копію позову вона вручила заступникові голови Меджлісу Наріманові Джелялу.

Як мовиться в документі, позов поданий нібито на підставі «постійних звернень від кримськотатарського населення з проханням визнати діяльність Меджлісу протиправною і провокаційною».

23 жовтня 2015 року Громадська палата Росії зверталася до генерального прокурора Росії з проханням перевірити на екстремізм діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Однією з причин такого звернення стала торговельна блокада Криму з боку Херсонської області, ініційована лідерами кримських татар. Поклонська вже теж заявляла, що допускає визнання Меджлісу «екстремістською організацією» і подальшу заборону його діяльності.

Меджліс кримськотатарського народу стоїть на позиції невизнання претензій Росії на анексію українського Криму і виступає за деокупацію півострова. На території Криму організація й її активісти зазнають репресій із боку російської влади. Голову Меджлісу, народного депутата України Рефата Чубарова в Росії раніше оголосили в розшук, а попередньому голові, національному лідерові кримських татар Мустафі Джемілєву заборонили в’їзд до окупованого Криму, де живе його родина, а також до Росії.

Росія після окупації Криму й заяв про його анексію почала відроджувати на півострові кишенькові проросійські організації, що виступають від імені кримських татар. Такі організації були створені Москвою ще в останні радянські роки, але десь до кінця 1990-х – початку 2000-х років вони фактично припинили існування.

Росія окупувала український Крим і незаконно заявила про його анексію на початку 2014 року; майже весь світ не визнав цих претензій Москви, їх відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Європейський союз, а також США і ще низка країн світу запровадили через це санкції проти Росії, проти діячів, причетних до окупації, і проти захоплених Росією кримських компаній.

XS
SM
MD
LG