Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах вшанували Небесну сотню


Зранку 19 лютого в центрі Черкас вшановували пам’ять Героїв Небесної сотні. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на Соборній площі зібралися бійці, що брали участь у бойових діях на сході України, волонтери і прості жителі, однак найбільше було працівників державних установ.

Спершу біля дерев’яного пам’ятного знаку Героям Небесної сотні відбувся молебень за участі духовенства Української православної церкви Київського патріархату й Української греко-католицької церкви.

«Банда думала, що вбиваючи їх, переможуть, але не так сталося. Їхній подвиг ніколи не буде забутий. Їхній подвиг змушує нас знову і знову шанувати, ставити їм пам’ятники, будувати хрести. Небесна сотня нас єднає. Але ми не бачимо результату того, за що вони боролися. Особливо коли бачимо, що ця влада ніколи не знайде і не покарає винних. Але не розчаровуймось, бо після темряви завжди наступає світло», – звернувся до присутніх отець Української греко-католицької церкви Юліан.

Під час акції обмежилися лише виступами представників духовенства. Після цього присутні поклали квіти до народної стели Героям Небесної сотні й АТО. Загалом вшанування тривало півгодини.

Інформація про сьогоднішній захід з’явилася лише 18 лютого на сайті облдержадміністрації. В держустанові журналістам пояснили: вшанування проводять у робочий час, щоб уникнути закидів, що влада зганяє людей на мітинг у вихідні. Крім того, частина людей у суботу збирається їхати до столиці на Майдан.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 із них загинули.

XS
SM
MD
LG