Доступність посилання

ТОП новини

Україна вимагає від Росії припинити окупацію Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Україна вимагає від Росії припинити окупацію Криму, репресії та провокації проти українських громадян та проукраїнського населення півострова. Про це мовиться у заяві МЗС України, оприлюдненій 20 лютого у річницю початку анексії Криму.

«Два роки тому Російська Федерація, вдавшись до збройної агресії проти України, розпочала процес переписування післявоєнної історії, порушила норми міжнародного права, які є основою мирного співіснування. Росія перестала бути частиною цивілізованого світу та перетворилася на державу-парію», – зазначають в українському зовнішньополітичному відомстві.

«Закликаємо міжнародне співтовариство посилити політико-дипломатичний тиск на Росію як державу-окупанта та підтримати ініціативу України щодо створення міжнародного майданчика з метою обговорення питань, які життєво важливі для мешканців окупованого півострова та усього світового співтовариства», – наголосили в українському МЗС.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG