Доступність посилання

ТОП новини

Усіх трьох затриманих на в’їзді до Криму українських активістів урешті відпустили – правозахисниця


Усіх трьох активістів Українського культурного центру у Криму, яких затримали на в’їзді до окупованого півострова, врешті відпустили, повідомила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Як сказала вона проектові Радіо Свобода Крим.Реалії, останнього з трьох затриманих, Михайла Батрака, російські силовики не хотіли впускати до Криму, мотивуючи це тим, що той написав заяву про відмову від російського громадянства, але пізніше, після допиту й обшуку, звільнили і пропустили на півострів.

Іще двох із затриманих, Галину Балабан та Ірину Данилович, відпустили раніше.

Усіх трьох затримали на адміністративній межі з Кримом уранці в понеділок і тоді також обшукали, а в Батрака, крім того, переписали всі контактні дані з мобільного телефона.

Офіційних пояснень російських спецслужб, які нині діють у Криму, наразі немає.

Це вже не перше затримання російськими силовиками активістів Українського культурного центру у Криму на адмінмежі з окупованим півостровом.

Після окупації Криму Росією у 2014 році Москва, яка вважає, що Крим тепер належить їй, влаштувала на адміністративній межі між материковою Україною і півостровом фактично справжній кордон.

Росія окупувала український Крим і заявила про вступ півострова до неї на початку 2014 року; майже весь світ не визнав цих претензій Москви на анексію Криму, їх відкинула своєю резолюцією Генеральна асамблея ООН. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року датою початку тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. Європейський союз, а також США і ще низка країн світу запровадили через це санкції проти Росії, проти діячів, причетних до окупації, і проти захоплених Росією кримських компаній.

XS
SM
MD
LG