Доступність посилання

ТОП новини

У Пен-центрі Росії закликали визнати недійсними дані слідства у справі Савченко


Група членів Російського Пен-центру закликала владу Росії визнати недійсними результати російського слідства у справі українки Надії Савченко, яку в цій країні звинувачують у вбивстві російських журналістів на Донбасі.

Як мовиться в їхній заяві, за результатами цього слідства прокуратура домагається для Савченко «жорстокого, несправедливого й неправосудного покарання». Автори заяви закликають припинити переслідування громадянки України, що, як вони наголосили, пов’язане з політичними мотивами.

«Вона має бути визнана військовополоненою і включена до процесу обміну військовополоненими відповідно до мінських домовленостей, підписаних Росією», – мовиться в заяві.

Серед тих, хто її підписав, – громадяни не тільки Росії, а й інших країн: Світлана Алексієвич, Олександр Архангельський, Михайло Берг, Борис Вишневський, Володимир Войнович, Сергій Гандлевський, Вероніка Доліна, Лев Рубінштейн, Віктор Шендерович, Ірина Ясіна й багато інших.

Раніше в інтернеті почали збирати підписи під відкритим листом до європейських лідерів із закликом «вжити рішучих заходів задля негайного й безумовного звільнення Надії Савченко». Його теж уже підписали багато відомих особистостей із різних країн.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня 2015 року Савченко оголосила «звичайне» голодування. За останніми повідомленнями, стан її здоров’я погіршується. Існують побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

08.03.2016
У Європарламенті закликали керівництво ЄС накласти санкції на Путіна й інших через Савченко

Йдеться про персональні санкції, окрім президента Росії Володимира Путіна, ще проти 28 осіб далі

08.03.2016
Байден закликає Росію «зробити правильний вибір» і негайно звільнити Савченко

«Надія була незаконно ув’язнена в Росії і постала перед судом за сфабрикованими звинуваченнями» далі

07.03.2016
ЄС продовжує закликати до негайного звільнення Савченко – заява
далі

07.03.2016
Нобелівські лауреати, професори, політики закликають європейських лідерів сприяти звільненню Надії Савченко

«Ми звертаємося до Вас, щоб вжити надзвичайних заходів з метою негайного і безумовного звільнення 34-річної Надії Савченко» далі

06.03.2016
Клімкін закликає світову спільноту підтримати акції на захист Савченко

«Повністю підтримую мирні акції #FreeSavchenko. Росія повинна терміново припинити повільно вбивати Надію. Закликаю світ підтримати нас в цьому» далі

03.03.2016
Останнє слово. Надія Савченко про Росію і «диктатора-самодура» Путіна

«Я хочу, щоб весь цивілізований, демократичний світ зрозумів, що Росія – це країна третього світу з тоталітарним режимом і диктатором-самодуром» далі

XS
SM
MD
LG