Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: утримувана в Росії Надія Савченко має бути звільнена


Надія Савченко, 9 березня 2016 року
Надія Савченко, 9 березня 2016 року

У Європейському союзі закликають звільнити Надію Савченко, яку утримують в російському СІЗО, заявляючи, що Савченко була ув’язнена та утримується Росією незаконно і має бути звільнена.

«Нині чинні обмежувальні заходи щодо Росії були підтримані одноголосно всіма державами-членами ЄС, але (щодо вимог від групи євродепутатів ухвалити новий список винних в суді над Савченко) я не можу спекулювати», – заявляє речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Майя Коціянчич.

«Голова європейської дипломатичної служби Федеріка Моґеріні чітко закликає негайно та безумовно звільнити з російської в’язниці українську льотчицю Надію Савченко», – додала Коціянчич.

«Це не лише відповідатиме міжнародним зобов’язанням Росії щодо прав людини, але й буде у відповідності до духу пакету зобов’язань, що містять Мінські угоди. І такої позиції ми притримуємося вже тривалий час», – наголосила вона.

Водночас прямої участі голови Європейської комісії Жана-Клода Юнкера у європейських зусиллях для звільнення Савченко у Брюсселі не підтверджують. Хоча речник Юнкера Марґарітіс Схінас зауважує, що «президент Юнкер має повну довіру до заступниці голови (Європейської комісії) Федеріки Моґеріні як у цій справі, так і в усіх інших сторонах зовнішньої політики ЄС, за яку вона відповідає».

Тим часом Майя Коціянчич підтверджує, що наступного понеділка на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС однією з центральних тем консультацій будуть відносини ЄС та Росії, хоча прямих свідчень того, що там обговорюватимуть і «справу Савченко», речниця не надала.

Раніше сьогодні Фейгін заявив, що Савченко припинила сухе голодування. Він також оприлюднив листа від українки, в якому вона дякує всім за підтримку і заявляє, що до вироку «замінить сухий голод на голод на воді».

9 березня Донецький міськсуд Ростовської області Росії оголосив, що вирок Савченко буде винесений 21–22 березня. Cтан здоров’я українки, яка 4 березня розпочала сухе голодування, погіршився, однак вона змогла виступити в суді 9 березня і вкотре заявити про свою невинуватість. Від грудня Савченко голодує з вимогою її звільнення.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

XS
SM
MD
LG