Доступність посилання

ТОП новини

Українські посадовці спрогнозували політичні механізми визволення Савченко


Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року
Надія Савченко на суді в Росії, 9 березня 2016 року

Кілька українських посадовців висловили думку, що заява президента України про обмін українки Надії Савченко, яку судять у Росії за звинуваченням у вбивстві російських журналістів на Донбасі, передбачає радше політичні, а не юридичні механізми для цього.

Зокрема, з думкою про те, що варіанти обміну, напевно, лежать не у правовій площині, а в політичній, виступив радник президента України Олег Медведєв в ефірі телевізійного «5-го каналу». За його словами, які наводить агентство «Інтерфакс-Україна», не слід багато говорити про можливі схеми обміну, бо ці розмови знижують шанси на обмін.

Медведєв вважає, що після обміну Савченко цей факт буде втілений у правову форму: «Коли є політичні домовленості, правовий спосіб завжди знайдеться».

У свою чергу, заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Петухов заявив, що юридичні механізми повернення Надії Савченко в Україну є, але вони досить складні й довготривалі, і їх дуже мало.

«Я думаю, президент мав на увазі політичні шляхи розв’язку цього питання, а їх насправді безліч… Можливі способи обміну осіб, засуджених у певних країнах, шляхом помилування і фізичного обміну. Тобто коли наявна воля політична, це зробити можна», – вважає Петухов.

Президент України Петро Порошенко заявив 9 березня, що зробить усе можливе для якнайскорішого повернення в Україну Надії Савченко. «Я як президент України готовий скористатися своїм конституційним правом і обміняти Надію, зробити все можливе, щоб її живою і здоровою повернути додому», – сказав він у перебігу візиту до Туреччини. При цьому він наголосив, що «за ці два роки, з джерел, які заслуговують на довіру, жодної пропозиції щодо обміну Надії Савченко не надходило».

Порошенко закликав світових лідерів посилити тиск на Росію та забезпечити звільнення Савченко і, в разі необхідності, посилити санкції проти Москви.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Савченко, колишня військовослужбовець Збройних сил, штурман бойового вертольота (її іноді помилково називають «льотчицею»), на той час перебувала на сході України як доброволець-піхотинець, беручи участь в операції проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів.

Російські прокурори вимагають засудити українку до 23 років позбавлення волі і штрафу у 100 тисяч рублів (нині це понад 35,5 тисяч гривень). Вирок їй мають оголошувати 21 і 22 березня.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG