Доступність посилання

ТОП новини

Земан: розширення санкцій щодо Росії не допоможе Савченко


Президент Чехії Мілош Земан
Президент Чехії Мілош Земан

Президент Чехії Мілош Земан вважає, що розширення санкцій щодо Москви не допоможе у звільненні громадянки України Надії Савченко, утримуваної у Росії. Про це 14 березня заявив речник чеського президента Їржі Овчачек.

«Санкції нічого не вирішують. Вони не допоможуть і Савченко», – сказав Овчачек у понеділок на прес-конференції у Празі.

За повідомленням чеських ЗМІ, Їржі Овчачек додав, що Мілош Земан «є довготривалим противником таких санкцій».

Раніше 14 березня міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек заявив у Брюсселі, що готовий підтримати нові кроки, якщо вони сприятимуть звільненню української льотчиці.

«Я готовий підтримати можливі пропозиції, тому що було б добре, якщо б ми зуміли зробити більше, ніж тільки про цю справу говорити», – зазначив Заоралек.

На його думку, справа ув’язнення Надії Савченко є «огидною й сфабрикованою». Справа Надії Савченко, вважає Любомир Заоралек, є «ганебним прикладом» того, як Росія ставиться до України. Йдеться про два підходи, наголосив Заоралек: з одного боку, Росія заспокоює військову ситуацію, з іншого – зовсім не змінює своєї політики.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують, зокрема, у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко і її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли її до Росії.

9 березня Донецький суд Ростовської області Росії повідомив, що вирок Савченко буде оголошений 21–22 березня.

З 4 до 10 березня Надія Савченко тримала сухе голодування. Українських лікарів до неї не пускають.

Міжнародна спільнота закликає Росію негайно звільнити Савченко.

XS
SM
MD
LG