Доступність посилання

ТОП новини

Депутати підтримали 52 рекомендації Кокса для модернізації Ради


Пат Кокс
Пат Кокс

240 народних депутатів у четвер проголосували за постанову, у якій є 52 рекомендації Європейського парламенту щодо реформування Верховної Ради України. Як передає кореспондент Радіо Свобода, для впровадження рекомендацій у парламенті буде створено спеціальну робочу групу.

Під час «українського тижня» у Європарламенті 29 лютого у Брюсселі екс-президент Європарламенту Пат Кокс представив звіт із низкою рекомендацій, які дозволять покращити роботу Верховної Ради. Серед них, зокрема, створення у структурі апарату парламенту окремого підрозділу з дотримання положень регламенту, скорочення кількості комітетів (орієнтовно до 20), перегляд календарного плану роботи сесії Верховної Ради, а засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) запропоновано проводити у закритому для ЗМІ режимі.

Також пропонується перевести документообіг у цифровий формат, збільшити кількість ІТ-спеціалістів, підвищити кібербезпеку електронних ресурсів парламенту, а ще дозволити українцям коментувати законопроекти онлайн.

Що ж до дисципліни, то серед рекомендацій є порада запровадити кодекс поведінки народного депутата, за яким спікер повинен мати право усунути від участі у пленарному засіданні народних депутатів за поведінку, яка має ознаки насильства чи спрямована на зрив роботи Верховної Ради. Пропонується запровадити також механізм фінансових стягнень.

Постанова набирає чинності з дня її ухвалення.

XS
SM
MD
LG