Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром» за зиму втратив близько 6 мільярдів доларів через некуплений Україною газ – Коболєв


Голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв повідомив, що російська компанія «Газпром» за минулу зиму втратила близько 6 мільярдів доларів доходів через закупівлю Україною газу за реверсом із ЄС. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Зима 2015-2016 – перша в історії незалежної України, яку ми всі пройшли в теплі й комфорті, не придбавши жодного кубічного метра газу в Росії. І не через геополітику, а тому, що можемо в Європі купувати дешевше, ніж у Москві, стільки, скільки Україні потрібно. Минулої зими наш реверс коштував Газпрому близько 6 мільярдів доларів втрачених прибутків без врахування судових штрафів», – повідомив Коболєв.

Голова «Нафтогазу» визнав, що відмова від закупівлі російського газу далася Україні нелегко.

«Нам вдалось розірвати цей зашморг. Це було непросто і болюче», – додав Коболєв.

У російському «Газпромі» 16 березня заявили, що з втратою ринку в Україні компанія з 1 січня до 15 березня натомість збільшила поставки газу в країни далекого зарубіжжя на 33,5% до 36,5 мільярдів кубометрів. Там зазначили, що це зростання у порівнянні з минулим роком сягнуло понад 9 мільярдів кубометрів. За даними «Газпрому», Росія збільшила експорт до Німеччини, Італії, Франції, Великобританії та Австрії.

Україна останнім часом припинила закупівлі російського природного газу, купуючи його натомість у країнах Європи за реверсною схемою. Київ використовує для цього частину своїх газогонів у зворотному від проектного напрямку. Востаннє Україна купувала російський газ – 2 мільярди кубометрів для своїх сховищ для проходження зими – наприкінці листопада, після чого знову припинила його закупівлі.

XS
SM
MD
LG