Доступність посилання

ТОП новини

Перша ядерна установка мирного призначення запущена в Україні – Порошенко


Президент України Петро Порошенко та посол США в Україні Джеффрі Пайєтт 23 березня взяли участь у контрольному пуску установки «Джерело нейтронів».Це відбулося в Національному науковому центрі «Харківський фізико-технічний інститут».

«Установка «Джерело нейтронів» дозволить проводити Україні сучасні дослідження в різних галузях науки та техніки, розробляти практично весь спектр радіоізотопів для потреб медицини та промисловості, а також вирішувати проблеми ядерної енергетики, продовжувати терміни експлуатації атомних електростанцій», – написав Порошенко у Facebook.

Президент назвав цей розроблений за підтримки США проект прикладом «співробітництва в сфері ядерної безпеки і нерозповсюдження ядерної зброї». Крім американських колег, разом із українськими вченими спільно працюють над створенням установки фахівці з Німеччини, Китаю, Великобританії, Швейцарії, Франції.

23 березня президент України Петро Порошенко відвідує Харків. У виступі в Харківському національному університеті внутрішніх справ голова держави заявив про готовність підтримати «будь-яку кандидатуру прем’єр-міністра, яку внесе парламентська коаліція».

XS
SM
MD
LG