Доступність посилання

ТОП новини

У боржників за комунпослуги можуть бути проблеми з перетином кордону лише після рішення суду – ДПСУ


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В українців, які мають борги за житлово-комунальні послуги, можуть виникнути проблеми з перетином державного кордону тільки після відповідного рішення суду. Про це йдеться в офіційній відповіді Державної прикордонної служби України на інформаційний запит Радіо Свобода щодо існування списку осіб, яким заборонено виїзд з України через значну заборгованість в розрахунках за житлово-комунальні послуги.

Як поінформували у відомстві, це питання регулюється статтею 33 Конституції України, законами «Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України», «Про державну прикордонну службу», «Про виконавче провадження», а також інструкціями, затвердженими Міністерством юстиції.

«Отже, у разі ухиляння боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням суду, державний виконавець може звернутись з поданням до суду за місцем перебування органу Державної виконавчої служби щодо встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржника – фізичної особи або керівника юридичної особи за межі України до виконання зобов’язань за рішенням», – мовиться у відповіді.

Як пояснили у відомстві, у випадку ухвалення такого рішення засвідчена судом копія ухвали направляється до головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України, який приймає документ «до виконання та вносить до бази даних».

Водночас у Державній прикордонній службі поінформували, що окремого «чорного» списку боржників, яким заборонено перетин державного кордону України через комунальні борги, у відомстві немає.

У понеділок заступник міського голови Дніпропетровська Михайло Лисенко заявив, що відтепер 385 жителів Дніпропетровська не зможуть виїхати за кордон через борги за житлово-комунальні послуги, які складають від 8 тисяч гривень з особи.

Водночас правозахисники сумніваються в тому, що така заборона не порушує прав людини, зокрема, права особи на вільне пересування.

XS
SM
MD
LG