Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман заявив, що цього тижня коаліції не буде


Володимир Гройсман, архівне фото
Володимир Гройсман, архівне фото

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман назвав очевидним те, що цього сесійного тижня нова коаліція в парламенті не буде створена.

Як сказав він в інтерв’ю телеканалові «112 Україна», нині переговори про засади, на яких було б можливе об’єднання в коаліцію, ведуть фракції «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» і «Батьківщина».

«Важливо не тільки створити коаліцію, створити уряд, а треба визначити принципи, на базі яких буде працювати коаліція, як професійно буде створено новий уряд, яка програма буде затверджена на базі коаліційної угоди. На ці питання треба дати відповідь. Бо щось створити, щоб нічого не робити – це найлегше завдання і традиція української політики», – додав Гройсман.

Коментуючи повідомлення про особливі вимоги фракції «Батьківщини» як умови її входження в коаліцію, голова парламенту кілька разів повторив, що переговорний процес триває з участю трьох фракцій, але наголосив: «Які б вимоги не були, вони мають бути реальними. Дуже важливо, щоб ми не були в переговорному процесі будь-яких політичних сил у якихсь захмарних ілюзіях, які неможливо буде виконати… Дуже важливо, щоб усі підстави об’єднання в коаліцію були реальними».

Як заявляла раніше лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, вона обумовлює можливу участь її фракції в коаліції ухваленням низки законів. У «Блоці Петра Порошенка» казали, що виконання цих вимог неможливе з огляду на чинні міжнародні домовленості України. Відтак 30 березня з’явилися повідомлення, що «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт» ведуть переговори з позафракційними депутатами про входження до їхнього складу, щоб можна було створити коаліцію лише з цих двох фракцій. Протягом 30 і 31 березня до фракції «Блоку Порошенка» ввійшли ще три депутати. Станом на 31 березня, за даними сайту Верховної Ради, ці дві фракції разом налічували 222 голоси; для створення коаліції потрібно принаймні 226.

Останніми тижнями серед українських політиків наростає невдоволення роботою уряду під керівництвом Арсенія Яценюка. Серед іншого, вимогу відставки нинішнього Кабінету міністрів висунув з’їзд партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», який також підтримав висунення на посаду нового прем’єра нинішнього голову Верховної Ради Володимира Гройсмана. Спікер уже висловив готовність очолити уряд, якщо фракції коаліції підтримають його кандидатуру, і подав керівникам фракцій свою програму дій на посаді прем’єра.

XS
SM
MD
LG