Доступність посилання

ТОП новини

Кривий Ріг: кандидат, що намагалася оскаржити обрання Вілкула мером, програла апеляцію


Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду, яким було відхилено позов кандидата в мери Кривого Рогу Інни Іванченко щодо визнання недійсними результатів виборів міського голови Кривого Рогу 27 березня.

Таким чином, рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду щодо відмови у визнанні результатів виборів недійсними залишиться чинним.

Як повідомив Радіо Свобода в суботу правозахисник Валерій Романов, який готував документи до суду, тепер позивачі обирають іншу тактику дій – вони хочуть створити загальноміський штаб для збирання заяв про порушення на виборах і звертатись до різних інстанцій, зокрема, міжнародних інституцій.

«Ми створюємо загальноміський штаб, куди попросимо увійти представників демократичного напрямку, які нададуть інформацію про всі порушення, які були в Кривому Розі, за виборчий період – з вересня 2015 року до нинішніх виборів. Потім ми звертатимемося до правоохоронних органів, народних депутатів України, до представників ОБСЄ, Венеціанської комісії в Україні тощо. Наше завдання – довести, що вибори в Кривому Розі відбувались не просто з порушенням закону, а мали місце розпалювання ворожнечі та підкуп», – сказав Валерій Романов.

Раніше у виборчому штабі Юрія Вілкула усі звинувачення щодо порушень під час виборчої кампанії й у день виборів з боку їхнього кандидата відкинули.

2 квітня екс-кандидат у мери Кривого Рогу, самовисуванка Інна Іванченко подала до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позов щодо визнання результатів виборів міського голови Кривого Рогу 27 березня недійсними. У суді намагалися оскаржити дві постанови Криворізької міської виборчої комісії – про встановлення результатів виборів та про реєстрацію Юрія Вілкула міським головою Кривого Рогу. Зокрема, кандидата на посаду мера, який переміг на виборах, звинувачували в порушеннях під час виборчої кампанії та в день голосування.

31 березня на пленарному засіданні сесії Криворізької міської ради новообраний мер Юрій Вілкул склав присягу. Це вже третє складення присяги Юрієм Вілкулом, який очолює Кривий Ріг з 2010 року.

28 березня Криворізька міська виборча комісія оприлюднила офіційні дані, за якими на виборах мера міста переміг чинний міський голова Кривого Рогу, самовисуванець Юрій Вілкул, набравши 74,18% голосів. На другому місці висуванець «Самопомочі» Семен Семенченко – 10,92% голосів, на третьому Світлана Сова від «Сили людей» – 4,67%, на четвертому Микола Колесник від «Укропу» – 4,36% голосів. Решта кандидатів набрали по менш ніж 3% голосів. Явка виборців склала 55,93%.

XS
SM
MD
LG