Доступність посилання

ТОП новини

Тарифи і субсидії. Україна прямує до енергетичної незалежності


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Субсидії після підвищення тарифів отримуватимуть 8-9 мільйонів домогосподарств – міністр соціальної політики

До 2020 року Україна має збільшити видобуток природного газу, щоб стати енергетично незалежною державою, говорять в уряді. Допомагати тим, хто не може сплачувати за газ за новими ринковими тарифами, обіцяють субсидіями. У той же час представники житлових кооперативів вважають несправедливим порядок компенсації субсидій.


Єдиний тариф за газ сприятиме зросту видобутку власного газу і енергетичній незалежності країни, заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Критикувати нову політику в газовій сфері будуть ті, хто десятиріччями сидів на газових схемах і мав мільярдні незаконні доходи, вважає він.

У нас купа людей, які мають величезні ресурси і кошти, хто був пов’язаний із газовими угодами і монопольними компаніями
Володимир Гройсман

«53 мільярди доларів були направлені за всі ці роки Незалежності на компенсації різниць у тарифах і звідки в нас купа людей, які мають величезні ресурси і кошти. У тому числі, і ті, хто був пов’язаний із газовими угодами і монопольними компаніями, які постачали газ в Україну», – заявив Гройсман.

За словами прем’єр-міністра, саме збільшення видобутку власного газу і розвиток енергоефективних технологій є двома пріоритетними напрямками розвитку енергетичної галузі.

Як розповів Радіо Свобода міністр соціальної політики Андрій Рева, лише впродовж 2014 року «Укрнафтогаз» отримав із державного бюджету 110 мільярдів гривень. Завдяки зміні газової політики бюджетні видатки на компенсації вартості газу зменшаться на 70 мільярдів гривень.

Ми очікуємо, що 8-9 мільйонів домогосподарств отримуватимуть субсидії
Андрій Рева

«З підвищенням тарифів на опалення й гарячу воду і з приведенням тарифів на газ до єдиного рівня, ми очікуємо, що 8-9 мільйонів домогосподарств отримуватимуть субсидії. Для цього буде потрібно близько 40 мільярдів гривень», – наголосив міністр. Він також нагадав, що треба враховувати різницю курсів гривні до долара в 2014 році і зараз.

35 із 40 мільярдів уже заплановано в державному бюджеті на цей рік, ще 5 мільярдів гривень виділять додатково. Дефіцит бюджету при цьому не збільшиться, наголосив Рева. Минулого року в опалювальний сезон на субсидії було витрачено близько 18 мільярдів гривень.

Україна може стати енергетично незалежною державою – голова «Укргазовидобування»

До 2020 року державна компанія «Укргазвидобування» хоче довести видобуток власного газу до 20 мільярдів кубометрів на рік – наразі компанія видобуває близько 14,5 мільярдів. За словами керівника компанії «Укргазвидобування» Олега Прохоренка, збільшувати до 2020 року видобуток українського газу планують й інші компанії – з приблизно 5 мільярдів кубометрів до 7-8. За словами Прохоренка, такий обсяг може зробити Україну майже незалежною від імпорту газу з-за кордону.

Команда, яка працює на підприємстві від липня минулого року, спрямовує великі зусилля на оптимізацію видатків. Зокрема активно користуються системою електронних закупівель Prozzoro, наголосив Прохоренко.

«Загальна ця робота дала ефект – ми її оцінюємо в 2 мільярди гривень. Ці гроші компанія або зберегла, або заробила додатково. Ми пустили їх на стабілізацію фінансового стану, виплату ренти, на фінансування виробництва», – заявив Прохоренко. У цьому році реалізація газу й інших послуг має принести компанії близько 63 мільярдів гривень, розповів керівник.

Під час засідання уряду в компанії «Укргазвидобування» проходили обшуки – їх проводив спецназ СБУ «Альфа» на доручення Генеральної прокуратури. У прес-службі відомства деталей обшуку не розкривають, посилаючись на тайну слідства.

Через відсутність компенсацій субсидій з бюджету будинки позбавляють електрики

Також під час засідання Кабінету міністрів під стінами уряду пройшла акція представників об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і житлово-будівельних кооперативів. Активісти вимагали, зокрема, підвищувати тарифи на газ лише після встановлення індивідуальних лічильників усім споживачам, змінити систему виплати пільг і субсидій, і забрати в ОСББ і ЖБК функції щодо їх надання.


«60% мешканців мого будинку пішли на субсидії. Хтось 15 копійок платить, хтось 4 копійки, а ми, як кооператив, маємо «Київенерго» за гарячу воду заплатити, за тепло. У мене місяць кооператив був без гарячої води, тому що на субсидії люди перейшли. Нам субсидії не повертають і в нас відімкнули воду, поки я не написав в «Київенерго» реструктуризацію, що ми заплатимо до квітня», – розповів голова правління трьох київських ЖБК «Алмаз-3», «Алмаз-4» і «Електроприлад» Олександр Панасенко.


Прем’єр-міністр України і профільні міністри неодноразово заявляли, що саме субсидії є головним інструментом допомоги соціально незахищеним верствам населення.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG