Доступність посилання

ТОП новини

Представник Меджлісу: рішення про створення кримськотатарської автономії має бути політичним


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Член Меджлісу Гаяна Юксель заявляє, що кримськотатарська національно-територіальна автономія не означає «диктату» кримських татар на півострові. За її словами, йдеться радше про захист і законодавчо закріплений статус кримськотатарського народу, а також про гарантовану присутність представників цього народу в органах місцевої влади.

Як заявила Гаяна Юксель в ранковому ефірі Радіо Крим.Реалії, процес внесення відповідних змін до Основного закону України буде непростим, а у випадку з Конституцією Криму українській владі, найімовірніше, доведеться ухвалювати політичне рішення.

«Якщо виникають ситуації, коли постають перед нами якісь юридичні колізії, або політичні тупики, то рішення повинні бути політичними. Тому що ми перебуваємо в надзвичайних умовах, ми знаємо всю ту ситуацію, в якій перебуває Крим, Україна, і якісь питання необхідно вирішувати політично», – наголосила член Меджлісу.

Інший гість програми – народний депутат Верховної Ради України Олег Медуниця – заявив, що «в Україні не повинно бути взагалі ніяких автономій», оскільки Україна є унітарною державою. А права кримськотатарського народу, на його думку, необхідно захищати за допомогою квот.

«Наприклад, спеціальним законом зобов’язати прем’єр-міністра і президента призначати на керівні посади органів виконавчої влади в Криму саме представників кримськотатарського органу самоврядування – Меджлісу і визнати спеціальним законом статус Меджлісу в Криму», – сказав він.

Президент України Петро Порошенко 18 травня пообіцяв сприяти прискоренню процесу внесення змін до Конституції України, необхідних для створення кримськотатарської національно-територіальної автономії.

У липні 2015 року президент України Петро Порошенко заявив про необхідність закріпити в Конституції України положення про національну автономію кримських татар в Криму. Він також закликав народних депутатів підтримати відповідні зміни до Конституції країни.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG