Доступність посилання

ТОП новини

Перша реформа ЄС має стосуватися оборони й безпеки – Олланд


Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Пріоритетом для Євросоюзу з огляду на результат референдуму у Великобританії щодо її виходу зі співдружності має бути реформа секторів безпеки й оборони та охорона зовнішніх кордонів ЄС – як від міграції, так і від поширення воєнних конфліктів у сусідніх державах. Про це по завершенні саміту ЄС заявив президент Франції Франсуа Олланд.

«Європейці мають почуватися захищеними. Від терористичних драм, від міграційного руху, криміналу та від існуючих воєн та конфліктів, які можуть нас зачепити. Відомо, як ми з німецьким канцлером діємо щодо України чи участі Франції в коаліції в Сирії, Іраку та в боротьбі проти терористичного угрупування «Ісламська держава», – зазначив Олланд.

Він заявив, що результати референдуму у Великобританії мають стати поштовхом для реформування Євросоюзу. Одним із елементів цього процесу, за словами Олланда, має стати посилення європейської системи оборони.

«Про це йтиметься в Варшаві на саміті НАТО. Я не очікую, що Євросоюз повністю перекладе свою відповідальність за безпеку й оборону на НАТО. Європейська співдружність має зробити посилене зусилля в сфері своєї оборони», – заявив президент Франції.

На думу Франсуа Олланда, наразі найбільший внесок для європейської системи оборони робить саме Франція, тож необхідно, щоб ці зобов’язання поділяли й інші країни Європейського союзу.

Саміт Євросоюзу у Брюсселі 28-29 червня вперше тривав за відсутності керівництва Великобританії.

23 червня на референдумі у Великобританії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців. Рішення більшості щодо виходу країни з ЄС не стане фактичним, поки уряд офіційно не застосує статтю 50 Лісабонського договору ЄС. Цим кроком буде встановлено дворічний термін процедури переговорів про вихід Великобританії з Європейського cоюзу.

XS
SM
MD
LG