Доступність посилання

ТОП новини

Нові регіони Італії виступили за скасування санкцій щодо Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

В Італії ради ще двох регіонів країни з подачі популістської націоналістичної партії «Ліга Півночі» ухвалили резолюції з закликами скасувати санкції щодо Росії, накладені через її агресію проти України. Ці резолюції є політичними заявами і не мають прямих юридичних наслідків для зовнішньої політики Італії.

У середу такий текст ухвалила регіональна рада Тоскани. Ця резолюція закликає домагатися від уряду й парламенту Італії і наради держави й регіонів Італії піти на всі можливі кроки, щоб домогтися від ЄС обіцянки погодитися на скасування санкцій, накладених через кризу в Україні.

Також резолюція закликає уряд Італії перейти до відданості діалогові й міжнародній дискусії з метою «будувати мости, а не стіни».

Попереднього дня, у вівторок, схожу резолюцію ухвалила й регіональна рада регіону Ломбардія. На відміну від тосканської, в ній не тільки закликано негайно скасувати санкції щодо Росії – вона також містить заклик до уряду і парламенту Італії й інституцій Євросоюзу переглянути відносини ЄС із Росією і, зокрема, «визнати волю парламенту і народу Криму», під прикриттям яких Росія заявила про анексію півострова, яку в Москві називають «возз’єднанням».

Раніше такі резолюції, і з закликом визнати «самовизначення Криму», ухвалили регіональні ради регіонів Венето й Лігурії.

Російське агентство «ТАСС» повідомляє з посиланням на штаб-квартиру «Ліги Півночі», що ця партія планує провести схожі резолюції ще у двох регіонах Італії, П’ємонті та Емілії-Романьї.

Саме в цих загалом шести регіонах Італії «Ліга Півночі» діє головним чином і має підтримку.

В Італії зовнішню політику визначає уряд у Римі, регіони країни не мають на неї безпосереднього впливу. Хоча уряд Італії підтримує продовження санкцій щодо Росії неохоче, та досі все ж щоразу погоджувався з необхідністю зберегти їхню чинність, щоб змусити Росію виконувати свої зобов’язання й міжнародні норми.

Генеральна асамблея ООН своєю резолюцією 68/262 про територіальну цілісність України, ухваленою після окупації Криму Росією й заяв про його анексію, 27 березня 2014 року, підтвердила підтримку суверенітету, політичної незалежності, єдності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, наголосила на незаконності проведеного у Криму й Севастополі «референдуму» 16 березня того року й на тому, що він не може бути підставою для будь-якої зміни статусу Криму й Севастополя, а також закликала всі держави, міжнародні організації і спеціалізовані агентства не визнавати такої зміни і не чинити ніяких дій, які могли б бути витлумачені як таке визнання. За цю резолюцію проголосували 100 держав-членів ООН, проти були лише 11.

XS
SM
MD
LG