Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан і Індія обмінялися різкою критикою через насильство в Кашмірі


Прапори Індії і Пакистану
Прапори Індії і Пакистану

Влади Пакистану й Індії обмінялися різкими заявами через насильство, що знову спалахнуло останніми днями в підконтрольній Індії частині гімалайського регіону Кашміру.

Прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф заявив, що його країна й далі буде надавати політичну, моральну і дипломатичну підтримку мусульманським мешканцям індійського Кашміру, що становлять там більшість населення.

У заяві Шаріф закликав пакистанців вшанувати 19 липня «чорний день скорботи» на знак солідарності з кашмірцями-мусульманами, що, за його словами, «зазнають кривавих звірств від рук індійських сил».

В Індії Міністерство закордонних справ відповіло на це своєю заявою з закликом до Пакистану припинити втручатися у внутрішні справи Індії і дестабілізувати становище в регіоні своєю «підтримкою тероризму та інших підривних актів».

«Уславлення терористів, що належать до заборонених терористичних організацій, дає чітко зрозуміти, на чиєму боці симпатії Пакистану», – заявили в МЗС Індії.

В індійській частині Кашміру після п’ятничних молитов знову спалахнули протести і жорстокі сутички з індійськими силовиками.

Нинішній спалах насильства в регіоні почався після того, як 8 липня індійські силовики вбили Бурхана Музаффара Вані, командира збройного сепаратистського угруповання кашмірських мусульман «Хізб-уль-Муджагідін», яке в Індії визнане терористичним і заборонене. Індійські силовики також твердо придушували протести проти ліквідації чільного бойовика. В сутичках загинули близько 20 людей – і протестувальників, і правоохоронців.

Кашмір є спірним регіоном на північному заході півострова Індостан. Фактично Індія і Пакистан контролюють приблизно по 40 відсотків Кашміру, тоді як іще близько 20 відсотків перебрав собі Китай. Наразі ця територія фактично поділена на індійський штат Джамму і Кашмір та напівавтономні підконтрольні Пакистанові провінції Азад-Кашмір та Ґілґіт-Балтистан, що формально до складу Пакистану не входять; іще частину історичного Кашміру, регіон Аксай-Чин, контролює Китай.

І Індія, й Пакистан претендують на владу над усією територією історичного князівства Кашмір із 1947 року, від самого виникнення цих сучасних держав, і провели через це між собою вже дві війни.

XS
SM
MD
LG