Доступність посилання

ТОП новини

ООН зажадала від Угорщини розслідувати насильство правоохоронців щодо нелегальних мігрантів


Мігранти на сербському боці кордону шукають можливості дістатися крізь колючий дріт на угорський бік, архівне фото
Мігранти на сербському боці кордону шукають можливості дістатися крізь колючий дріт на угорський бік, архівне фото

Влада Угорщини отримала офіційний запит верховного комісара ООН у справах біженців із вимогою розслідувати численні випадки надмірного застосування сили з боку поліції до нелегальних мігрантів на південних кордонах Угорщини за останній місяць, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Лист, зокрема, ґрунтується на звітах міжнародних правозахисних організацій та свідченнях біженців. У них ідеться про те, що залучені до патрулювання кордону сили били прохачів притулку, використовували перцевий газ і нацьковували на них службових собак, зазначив на прес-конференції у Женеві прес-секретар верховного комісара ООН у справах біженців Вільям Спіндлер. Він також згадав липневу ухвалу парламенту Угорщини, яка дозволяє правоохоронцям затримувати і висилати нелегалів до Сербії у 8-кілометровій прикордонній смузі, якщо вони потрапили до Угорщини через дірки в захисному паркані.

Вільям Спіндлер уважає, що такі нормативні обмеження суперечать правовій системі ЄС і міжнародному праву і що повідомлення на цю тему повинні бути розслідувані угорською владою.

Будапештові нагадали, що з моменту початку дії парламентської постанови спільні наряди поліції та військових повернули до Сербії 664 утікачів, а за час обмежень угорської сторони на сербському кордоні накопичилося 1400 осіб, в основному жінок і дітей.

Прес-секретар також зазначив, що, за інформацією його відомства, угорський уряд посилив південні кордони країни десятьма тисячами правоохоронців і військових, долучивши до процесу спостереження гелікоптери і безпілотні апарати.

«Зважаючи на такі заходи, ми вважаємо, що в Угорщині послаблюється захист біженців та осіб, які шукають притулку», – сказав прес-секретар верховного комісара ООН у справах біженців.

Днями в уряді Угорщини виступили на захист практики висилати прибулих із Сербії мігрантів назад без жодних юридичних процедур. Цю практику угорських правоохоронців уже критикували в ООН, у Європейському союзі та в Сербії.

XS
SM
MD
LG