Доступність посилання

ТОП новини

Індія запроваджує суворі заходи в Кашмірі для припинення насильства


Пакистанські протестуючі, 14 липня 2016 року
Пакистанські протестуючі, 14 липня 2016 року

Влада контрольованої Індією частини області Кашмір вилучила газети і закрила телеканали в спробі зупинити бурхливі протести через вбивство лідера сепаратистів.

Чиновники 16 липня заявили, що «заборона» необхідна, тому що пакистанські телеканали вже «розгорнули кампанію, спрямовану на розпалювання проблеми».

Близько 35 людей загинули і понад 3 тисячі отримали поранення в ході акцій протесту в останні дні, це найжахливіший спалах насильства на цій території за останні шість років.

Раніше влада ввела комендантську годину і заблокувала послугу мобільного зв’язку, щоб запобігти організації протестів у зв’язку з убивством минулого тижня 22-річного сепаратиста Бурхана Музаффара Вані під час перестрілки з силами безпеки.

Сепаратистські лідери 14 липня закликали до 72-годинного страйку.

Прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шаріф заявив, що він «шокований» вбивством Вані, що спонукало індійських чиновників висловити тривогу з приводу того, що, за їхніми словами, є спробою «втручатися в наші внутрішні справи».

Кашмір є спірним регіоном на північному заході півострова Індостан. Фактично Індія і Пакистан контролюють приблизно по 40 відсотків Кашміру, тоді як іще близько 20 відсотків перебрав собі Китай. Наразі ця територія фактично поділена на індійський штат Джамму і Кашмір та напівавтономні підконтрольні

Пакистанові провінції Азад-Кашмір та Ґілґіт-Балтистан, що формально до складу Пакистану не входять; іще частину історичного Кашміру, регіон Аксай-Чин, контролює Китай.

І Індія, й Пакистан претендують на владу над усією територією історичного князівства Кашмір із 1947 року, від самого виникнення цих сучасних держав, і провели через це між собою вже дві війни.

XS
SM
MD
LG