Доступність посилання

ТОП новини

Тристороння контактна група щодо Донбасу пішла на канікули, не підписавши жодної угоди


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Мінськ – Третього серпня у Мінську відбувся черговий раунд переговорів Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Після нього контактна група на три тижні робить паузу у переговорах.

​«Чи є чим похвалитися учасникам переговорів перед відпусткою», – запитав кореспондент Радіо Свобода модератора від ОБСЄ, посла Мартіна Сайдіка.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік
Поїду у майже рідні місця у Киргизстані, тому що моя дружина звідти, буду деякий час на Іссик-Кулі, маю надію, що повернуся з добрими ідеями
Мартін Сайдік

«Я не така людина, яка захоплюється самолюбуванням, яка завжди вдоволена собою. Я вважаю, що мені ще треба багато працювати. Я поїду завтра у майже рідні місця у Киргизстані, тому що моя дружина звідти, буду деякий час на Іссик-Кулі, і там можна буде про багато що думати. І маю надію, що повернуся з добрими ідеями та думками звідти», – відповів Сайдік.

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма взагалі не приїхав до Мінська вже вдруге поспіль, а проводив переговори через скайп. Це ознака, що реального прогресу і не очікували. У підсумку жодної угоди не підписали, хоча дискусія була.

Медведчук виступив проти позиції України на переговорах у Мінську

Неочікувано представник України у підгрупі з гуманітарних питань Віктор Медведчук виступив зі заявою, яка суперечить позиції України у питанні проведення виборів на Донбасі.

Віктор Медведчук
Віктор Медведчук

«Є різні підходи, і коли кажуть, що треба спочатку гарантувати умови безпеки, ну це природньо. Але до того, як проводити вибори, треба ухвалити закон. Закон про вибори має ухвалити Верховна Рада України. А щоб його внесли в залу Верховної Ради та проголосували, його треба узгодити. Тому, поки немає узгодження, немає ухвалення закону, говорити про те, що причиною непроведення виборів є безпека – я б сказав, що це перебільшений фактор. Тому що дійсно треба узгодити і ухвалити закон, а потім казати, що виборчу кампанію можна оголосити тільки в умовах безпеки», – зазначив Медведчук.

Він також заявив про своє «тверде переконання», що поки не досягнуть прогресу в політичних питаннях, врегулювання ситуації на Донбасі, «мирне врегулювання залишається під великим знаком запитання».

Віктор Медведчук пояснив, що тут іде розмова про закони щодо виборів на окупованих територіях Донбасу, про їхній особливий статус, про амністію учасникам бойових дій, про зміни до Конституції України тощо – все те, чого домагаються ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР», що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії. З аналогічними вимогами до Києва виступили цього дня і представники самих угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Зон безпеки досі немає

На попередніх раундах переговорів не змогли підписати угоду щодо створення на лінії розмежування на Донбасі двох зон безпеки.

Третього серпня поговорили про це знову. На засіданні підгрупи з питань безпеки її координатор привернув увагу до необхідності термінового вирішення трьох питань: забезпечення повного та тривалого режиму зупинення вогню, підписання угоди та початку розведення сил у двох районах зони конфлікту – Золоте і Петрівське Луганської області, та повне виконання домовленостей про відведення озброєнь. Дискусія ж в основному точилася довкола зон безпеки. «Роботу буде продовжено», – сказав посол Сайдік.

Обмін полонених й далі заблоковано

Напередодні, 2 серпня, радник голови СБУ Юрій Тандіт обіцяв «сюрприз» від української сторони з приводу обміну полоненими. Але нічого поки що не відбулося.

Звільнення полонених останнім часом зупинили, заявив Віктор Медведчук. За його словами, ОРДО і ОРЛО визнали кілька осіб як полонених, яких вони утримують, але не готові до їхнього обміну. А посол Сайдік все ж побачив певний прогрес.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

«Є з моєї точки зору, позитивне зрушення – що сторони мають розуміння, яке росте, що треба залучити сюди Міжнародний комітет Червоного Хреста, до вирішення цієї дуже і дуже складної тематики. Чому залучити МКЧХ? Тому що це дає об’єктивність, основу для рішення. Будуть списки з однієї сторони, з другої, а хто узгодить? У цьому була б роль МКЧХ», – заявив представник ОБСЄ.

Наступне засідання Тимчасової контактної групи заплановане на 26 серпня.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG