Доступність посилання

ТОП новини

Москаль заявляє, що отримав виклик на допит у Генпрокуратуру


Геннадій Москаль
Геннадій Москаль

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підтвердив, що він отримав виклик на допит у Генпрокуратуру. Про це він повідомив в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Яким я можу бути свідком? Я був від початку до кінця. Я можу сказати те, що бачили всі громадяни України. Мені сказали, що мене викликають щодо підпалу Будинку профспілок. Це бездіяльність нашої влади, тому що досі нікого не знайдено», – заявив він.

«Я очолював ТСК парламенту щодо подій на Майдані. Ми дали висновки, де чітко вказали, що Будинок профспілок підпалила «Альфа», збірна, з усіх регіонів України. Вказали конкретні прізвища, керівників. Як я можу бути свідком, коли я сам втік, щоб не згоріти в цьому Будинку профспілок?» – додав Москаль.

Раніше речниця генпрокурора Лариса Сарган повідомила, що низку високопосадовців, серед яких і Москаль, викликають до Генпрокуратури як свідків у рамках розслідування щодо злочинів на Майдані.

У липні 2014 року Геннадій Москаль, голова тимчасової слідчої комісії парламенту щодо злочинів на Майдані, заявив, що 19 лютого 2014 року спецпідрозділу «Альфа» доручили провести АТО в приміщенні Будинку профспілок, який на той час був штабом опозиційних сил. За даними Москаля, мета операції – фізичне знищення всіх, хто на той час перебував в будівлі.

Пожежа в Будинку профспілок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Як у лютому 2016 року повідомляв начальник управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, Генпрокуратура нині розслідує понад 2 тисячі протиправних епізодів щодо активістів Майдану, зокрема, штурми протестувальників, залучення владою «тітушок» до розгону Майдану, переслідування активістів через адміністративні та кримінальні провадження.

Горбатюк заявив, що станом на лютий зараз про підозру повідомили 273 особам, із них 44 – високопосадовці: це перші особи міністерств і відомств, колишній президент Віктор Янукович та перші особи ОДА, головних управлінь міліції та прокуратури. Більша частина з притягнених до відповідальності – працівники правоохоронних органів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, з 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG