Доступність посилання

ТОП новини

США: заяви Росії не мають відволікати від проблеми окупації Криму і агресії на Донбасі


У Державному департаменті США заявили, що останні заяви Росії про нібито причетність України до «тероризму» у Криму не мають відволікати від реальної проблеми, яку створила Росія в Україні.

Як заявила на брифінгу речниця Держдепартаменту Елізабет Трюдо, у США не хочуть, щоб такі заяви відволікали від реальної проблеми, тобто від окупації і спроби анексії Криму Росією і в невпинній агресії Росії на сході України.

Вона також підтвердила, що відома позиція США щодо Криму залишається незмінною: Крим є і завжди буде частиною України, США засуджують окупацію півострова Росією і закликають негайно припинити її, і санкції, запроваджені у зв’язку з цим, будуть чинними до повернення Криму Україні.

Із приводу ж заяв Росії щодо нібито причетності України до «попереджених терактів» у Криму речниця порадила звертатися безпосередньо до української влади і додала, що США у цьому зв’язку підтримують контакт із Україною.

Раніше в середу президент Росії Володимир Путін, коментуючи твердження російської Федеральної служби безпеки про нібито підготовку Україною «теракту у Криму», заявив, що Україна не шукає шляхів переговорів, а переходить до терору. Він заявив, що проводити саміт у «нормандському форматі», про можливість якого говорила днями сама ж Москва, за таких умов «безглуздо».

За його словами, після заяви ФСБ про попередження «теракту» в окупованому Криму російська влада вживе «серйозних» додаткових заходів безпеки. «З російського боку є втрати, вбиті двоє військовослужбовців. Безумовно, цього ми не подаруємо», – додав Путін.

На ці слова російського чільника вже відреагував президент України Петро Порошенко, який заявив, що звинувачення російською стороною України в тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про нібито відсутність російських військ на Донбасі. «Ці фантазії – лише привід для чергових військових погроз на адресу України», – наголосив президент.

А секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що Росія планомірно готується до загострення ситуації та зриву мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Міністерство закордонних справ України, зі свого боку, заявило, що в Україні рішуче засуджують такі заяви Росії як організовану Кремлем чергову провокацію та відкидають усі ці звинувачення як безпідставні. «Під надуманим приводом Кремль розгортає гібридну спецоперацію для виправдання окупації Криму та своїх подальших агресивних дій проти України», – заявили в Києві.

Перед тим Федеральна служба безпеки Росії заявила, що запобігла скоєнню в окупованому Криму терактів на «критично важливих елементах інфраструктури і життєзабезпечення півострова». У російському відомстві заявили, що готувало напади Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

В ефірі Радіо Свобода речник Генерального штабу Збройних сил України Владислав Селезньов назвав заяву ФСБ Росії провокацією. А секретар РНБО Олександр Турчинов виступив тоді з попередньою заявою з цього приводу, в якій назвав твердження ФСБ Росії щодо запобігання «терактам» у Криму елементом гібридної війни проти України.

XS
SM
MD
LG