Доступність посилання

ТОП новини

Радянське минуле – цемент, яким Росія хоче прив’язати українців до «русского мира» – «Мірко Сабліч»


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

«Мірко Сабліч» вкотре підірвав соцмережі своїм пародійним відео на тему ностальгії за СРСР» – такі відгуки можна прочитати під новою піснею гурту, яку хлопці назвали «Гостья из прошлого – Ностальгия по Совку». Пісня вийшла кілька днів тому до 25-ї річниці подій, названих ГКЧП. Фронтмен гурту Євген Татарченко розповів Радіо Свобода, чому саме річницю цієї події вони обрали для нової пісні.

– Ми розуміємо, що радянське минуле є одним із найосновніших цементуючих факторів, які намагається Російська Федерація застосувати для того, щоб прив’язати громадян України до цього «русского мира» в широкому розумінні цього слова. Усі ми в тій чи іншій мірі ностальгуємо за минулим – коли трава була зеленіша, вода мокріша, чоловіки і жінки привітніші до нас і так далі, і так далі. Тобто є об’єктивні причини ностальгувати за минулим, і ми пам’ятаємо, в основному, краще, а гірше стараємося забувати. Тобто ґрунт для оцієї пропагандистської роботи в Російській Федерації існує.

У другій частині кліпу співається від імені членів ГКЧП – як вони хотіли це все повернути в свою сторону

І тому ми намагалися цією піснею, в силу своїх можливостей, показати, як же насправді жилося при Радянському союзі. І в нас там дві основні теми. Перша тема – репресії і Голодомор, а друга тема – побут, споживацький мінімум, дефіцити, черги, блати – те все, чим Радянський Союз пам’ятається для простих громадян. Звичайно, була партноменклатура, яка жила по-інакшому. Але все ж таки більшість пам’ятає, як це було насправді. Тому така була вибрана дата – 25-тиріччя ГКЧП і там, власне, в другій частині кліпу, співається від імені членів ГКЧП, як вони хотіли це все повернути в свою сторону.


– Ваш проект «Мірко Сабліч» існує вже 2 роки. Ваша команда працює на волонтерських засадах і вважає своїм завданням критикувати військову, політичну, але передусім культурну окупацію України. Цікаво дізнатися, чи з часом вам важче знаходити, як Ви колись казали, ідеї «шкварити ватників і окупантів політичним гумором і сатирою»?

– Ви знаєте, ідей є достатньо. Звичайно, зараз градус цієї війни трошки змінився і оскільки для нас це перший збройний конфлікт у новітній історії і ми не зовсім орієнтуємося в цих фазах війни, а для наших ворогів це далеко не перший конфлікт і вони знають, як і коли яку фазу педалювати – зараз такий холодний спокій, і люди зосереджені більше на своїх побутових проблемах.

Внутрішньо-українські неприємності штучно розігріваються «корисними ідіотами» і завербованими персонажами в українському політичному і медійному дискурсі

Внутрішньо-українські неприємності штучно розігріваються «корисними ідіотами», але також і завербованими прямо чи опосередковано персонажами в нашому українському політичному і медійному дискурсі. І тому, звичайно, коли була попередня фаза конфлікту, нам було легше доносити наші меседжі. Тепер система координат трошки змінилася, але ми до цього ставимося розслаблено і нам своє робить.Кожен робить свою ділянку роботи, тому що нам треба захищати державу.

– А чи стало більше спротиву вашій діяльності з боку тих, проти кого ця діяльність спрямована? Я маю на увазі блокування сайтів, постів, скажімо, неможливість дивитися ці відеокліпи?

За один день сюди налетіли тисячі людей з-за поребрика і дуже гострі коментарі

– Це відбувається з такою завидною періодичністю. Наші пісні блокуються, або відбувається атака тролів. Зокрема у нас була нещодавно пісня «Темная ніч», де устами українського військового співається про побут у зоні АТО. Ми її склали на «Тьомную ночь» Марка Бернеса і Нікіти Богословського, і ця пісня не була заблокована. Але якщо подивитися на коментарі, то буквально за один день налетіли тисячі людей з-за поребрика, і дуже гострі такі коментарі. Ну класно, ми для цього й працюємо. Нам цікаво бачити реакції на наші дії з того боку. Це нас навпаки надихає до нових робіт.


– Стосовно «надихає до нових робіт» – чи є вже нові ідеї?

– Ідеї є постійно. Вони в різних стадіях. Хтось пише пісні, хтось записує, хтось їх зводить, хтось монтує. Щоб це все скоординувати, потрібен час. Але ідеї, в основному, у нас є, такі базові ідеї, які вже присвячені до певних дат, які виходять планово, а є такі, які ми намагаємося оперативно відрефлектувати – це те, що сталося і що потребує якогось гострого реагування. Або, принаймні, намагання гострих сатиричних коментарів до події, яка відбулася.

– Як наприклад?

– Як наприклад – остання була перемога Джамали, і ми, відповідно, оскільки ця перемога породила шквал критики в Росії і обурення і багато медій про це говорили, ми відразу зробили таку пісеньку: реакція на перемогу Джамали в російських ЗМІ. Вона дуже так прозвучала весело буквально за кілька днів після події. Тоді всі були на цій хвилі, і це останній приклад. У червні ми зробили. Ми слідкуємо помаленьку, якщо щось відбувається. Але подія повинна бути достатньо яскравою, щоб вона охопила великий сегмент людей в Україні.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG