Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині звинуваченого в тероризмі засудили до 13 років ув’язнення


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Суд у Будапешті 30 серпня засудив до 13 років позбавлення волі Дьєрдя Будагазі, засновника екстремістської організації «Стріли угорців» – угруповання, визнаного в Угорщині терористичним.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, сторона обвинувачення вимагала для нього 20 років тюрми суворого режиму.

Згідно з вироком, засуджений з допомогою поплічників упродовж 2007–2009 років скоїв серію нападів (понад десять) на кількох ліволіберальних політиків, їхні партійні офіси і нерухоме майно із використанням «коктейлів Молотова». Ці атаки були здійснені на членів тодішньої урядової коаліції з числа політиків Соціалістичної партії (МСР) і колишнього Союзу вільних демократів (SZDSZ).

Попри спроби депутата Європарламенту Крістіни Морваї від крайньої правої угорської партії «Йоббік» та її однопартійців вплинути через адвоката підсудного на рішення суду для пом’якшення вироку і заміни терміну «терористичне діяння» на інший, суд відхилив ці намагання.

Натомість було враховано позицію прокурора, який заявив, що утворена Дьєрдєм Будагазі організація «Стріли угорців» у період з 2007 до 2009 року насильницькими засобами «намагалася посіяти страх серед своїх жертв» і, таким чином, змінити урядову політику.

XS
SM
MD
LG