Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: справу кримського журналіста Семени восени направлять до суду


Микола Семена
Микола Семена

Захист переслідуваного російським слідством в анексованому Криму українського журналіста Миколи Семени очікує, що в жовтні-листопаді справу журналіста передадуть до суду.

«Його звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Фактично, його звинувачують в тому, що він у своїй статті нібито закликає до звільнення Російською Федерацією Криму і повернення його Україні», – заявив 31 серпня у Києві адвокат Олександр Попков.

За його словами, Микола Семена відмовився від спроб полегшити свою долю і сприяти російському слідству, «визнати провину і покаятися».

«Він не хоче поступатися своїми принципами, він вважає, що це його думка, яку могли почути, може бути, навіть у різкій формі. Ми вважаємо, оскільки він журналіст, він має право висловлювати більш різко свою думку, в тому числі в рамках Європейської конвенції з прав людини», – зауважив адвокат.

Навесні в анексованому Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з сайтом Крим.Реалії. Проти автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

Київський районний суд Сімферополя, підконтрольний Москві, 29 серпня, відхилив скаргу адвоката Миколи Семени на дії слідчого ФСБ.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG