Доступність посилання

ТОП новини

Росія: «Меморіал» перевіряють на наявність ознак «іноземного агента»


Архівне фото
Архівне фото

Міністерство юстиції Росії проводить позапланову перевірку міжнародного правозахисного товариства «Меморіал», щоб з’ясувати, чи не виконує некомерційна організація функції «іноземного агента».

Як повідомляється на сторінці організації у Facebook, перевірку ініціювала Генеральна прокуратура Росії. Вона почалася 5 вересня. Результат перевірки мають оголосити до 30 вересня.

За запитом Мін’юсту Росії організація надала протоколи, звіти про роботу, списки публікацій, фінансові, банківські й інші документи за останні чотири роки діяльності.

У Міністерстві юстиції Росії поки що не підтвердили інформацію про перевірку.

Товариство «Меморіал» – найстаріша неурядова організація Росії, створена ще 1989 році в СРСР. Робота «Меморіалу» – це дослідження політичних репресій в СРСР, створення архіву жертв Великого терору, увічнення пам’яті загиблих, просвітницька і правозахисна діяльність.

Після перевірки «Меморіалу» в 2013 році товариству наказали зареєструватися як «іноземний агент». До реєстру «іноземних агентів» внесений правозахисний центр «Меморіал» у Москві, а також однойменні неурядові організації в Рязані і Єкатеринбурзі.

5 вересня Мін’юст Росії оголосив про внесення до реєстру «іноземних агентів» «Аналітичного центру Юрія Левади» ( «Левада-центру»).

XS
SM
MD
LG