Доступність посилання

ТОП новини

Умеров заявляє, що ФСБ Росії не ризикне переписати висновок про відсутність у нього психічних відхилень


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров заявляє, що після резонансу його справи у світі російська ФСБ не буде вносити зміни у висновки експертів щодо відсутності в нього психічних відхилень. Про це він написав в суботу на сторінці у Facebook.

«Уже з перших днів у експерта не виникало питань про мій психічний стан, що і підтвердилося на засіданні комісії після закінчення 3-х тижнів. Комісія не виявила у мене ніяких психічних відхилень. Точних формулювань не знаю, тому що висновок буде передано слідчому. Але мабуть під тиском того колосального резонансу по всьому світу ФСБ вже не ризикне переписати результат, як не ризикнули дати замовлення лікарям до цього», – написав Умеров.

Він також розповів про умови утримання в психіатричній лікарні Сімферополя.

«У перші дні перебування в психіатрії у мене був шок – передусім від умов, в які я потрапив...Жодної ізоляції від душевнохворих не було. Єдиним «привілеєм» була поставлена біля ліжка тумбочка. Найбільше вразив туалет – він був просто в жахливому стані», – розповів Ільмі Умеров.

Раніше 7 вересня Айше Умерова – дочка Ільмі Умерова – розповіла, що за результатами судово-психіатричної експертизи її батька визнали «психічно абсолютно здоровим». Від 18 серпня до 7 вересня Умеров перебував на примусовій психіатричній експертизі.

На 13 вересня заплановане засідання суду з розгляду апеляції сторони захисту Ільмі Умерова про проведення йому примусової психіатричної експертизи.

Після примусового поміщення Умерова у психлікарню акції солідарності з ним пройшли в багатьох країнах і містах Європи. На його підтримку висловилися Human Rights Watch, Європейський союз, Міністерство закордонних справ України, комітет Верховної Ради України у закордонних справах, президент України Петро Порошенко.

Сьогодні Ільмі Умеров у соцмережах вкотре подякував за підтримку, яку влаштували для нього по всьому світу.

ФСБ Росії затримала Умерова в Бахчисараї 12 травня, порушивши проти нього кримінальну справу за статтею «сепаратизм». Умеров відкидає звинувачення на свою адресу. Поки слідство триває, Умеров перебуває на підписці про невиїзд.

У російському правозахисному центрі «Меморіал» назвали кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу незаконним і політично мотивованим, оскільки він не закликав до насильницьких дій.

XS
SM
MD
LG