Доступність посилання

ТОП новини

Виступ «Кварталу» образив не лише українців, але і ромів – Кондур


Володимир Зеленський під час виступу на фестивалі у Юрмалі (скріншот з YouTube)
Володимир Зеленський під час виступу на фестивалі у Юрмалі (скріншот з YouTube)

Український шоумен Володимир Зеленський зі «Студією «Квартал-95» під час виступу на фестивалі у латвійській Юрмалі, переважно перед російськими глядачами, зобразив пародію на президента України Петра Порошенка. У цьому виступі, як вважають критики, предметом висміювання стали не лише окремі українські політики, як раніше, а й сама українська держава. Окрім цього, Зеленський дозволив собі і ксенофобські вислови щодо ромів, назвавши їх образливим словом «цигани», обурюються представники ромської спільноти. Сам Зеленський усі звинувачення відкидає.

​«І так, що таке Україна і чому у неї сьогодні вигідно викидати свої гроші? Перепрошую, вкладати… Знаєте, у нас зараз абсолютно новий рівень економіки. Цей рівень називається «жебрацтво». Все дуже просто, ми випрошуємо економічні надлишки ринкових економік сусідніх країн. Схема бомбівська, випробувана циганами. Це не лохотрон, це ніяка не фінансова піраміда. Ні, все дуже просто… Ви даєте нам свої гроші, а ми їх вам потім не повертаємо», – йшлося у виступі Зеленського.


Цей виступ викликав шквал обурення користувачів соціальних мереж.

«Це з виступу покидьків. Для цих покидьків так жартувати про Україну – це гиии-гииии-гииии, страшно весело. Ну так, а що? Проковтнули ж наших олімпійців, в ясна цілують «рашкінців»? Нате, тепер ковтайте клоунів», – написав у Facebook позаштатний радник президента Петра Порошенка Юрій Бірюков.


Розкритикувала виступ «Кварталу-95» і перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

«Квартал» Зеленського посміявся в Юрмалі над власною державою-попрошайкою, всі зараз про це говорять і виносять свої ухвали...І у цей сам час, маючи непогані гроші на «йолках», корпоративах і нескінченних «кварталах», де завжди висміюює лише тих, проти кого заплатять чергові інвестори (не плутати з демократією і свободою слова), – сам просить у Держкіно 14 мільйонів гривень на свій черговий кіношедевр.... От погляньте на результати пітчингу... Попрошайка просить у держави-попрошайки?» – зазначила Герасим’юк.

Висловила своє обурення і екс-речниця колишнього президента України Віктора Ющенка Ірина Ванникова.

«Щодо покидьків з «95-го кварталу». Давно не маю щодо них ілюзій. Їхні не жарти, а знущання – це завжди були політичні замовлення, з виконанням нижче плінтуса. На рівні фізіології. Гроші зовсім хлопцям відбили залишки совісті та почуття міри. З таким «гумором» Путіна не треба. Самі впораємося», – зазначила Ванникова у Facebook.


Радикал Ляшко пропонує заборонити Зеленському виступати в Україні

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко запропонував заборонити Володимиру Зеленському виступати в Україні.

«Треба заборонити Зеленському виступи в Україні. Хай жебрає на закордонних смітниках», – зазначив Ляшко.


Український політолог Тарас Березовець назвав «Квартал-95» «цирком шапіто».

У цього цирку «шапіто» немає Батьківщини
Тарас Березовець

«Найбільше тішить, що дебільним гумором «95-го квартал» обурюються часто ті ж самі люди, які створюють аншлаги на концертах цього самого «95-го кварталу». Адже досить було подивитися, що ці шаромижники завжди підлаштовуються під смаки публіки. У цього цирку «шапіто» немає Батьківщини. Точніше, Батьківщина там, де платять. І їхні убогі жарти – насамперед результат убогого почуття гумору тих, хто купує квитки на їхні концерти», – Березовець.


Український музикант Сергій Фоменко (Фома) каже, що нічого дивного у цьому виступі Зеленського він не побачив.

«Більшість гумору «95-го кварталу» є неполіткоректним, а іноді – це нижче плінтуса. Це такий гумор «совєтського» штибу, можливо, трошки вищий, ніж у Петросяна. Мені важко сказати, бо я просто не слідкую за цим жанром. Жарти такого плану мене дратують давно. Тому цей жарт для мене не якийсь виняток. Він у тому ж самому форматі, як завжди, – поганенький дивний гумор, розрахований на «совєтських» людей», – каже Фома в інтерв’ю Радіо Свобода.

Заяви Зеленського образили ромів

Цей виступ Володимира Зеленського образив і представників ромської спільноти. Голова коаліції ромських організацій «Стратегія 2020» Володимир Кондур в інтерв’ю Радіо Свобода закликав «Квартал-95» бути толерантнішими до національних менших, зокрема до ромів.

«Коли ми говоримо про це на всю країну, люди сприймають це як нормальне явище. Але насправді закладається бомба уповільненої дії, після чого трапляються прецеденти, як було в Одеській області. Тож якось треба орієнтуватися у цих питаннях і бути професійнішими у своїх висловлюваннях. Вся європейська спільнота користується назвою саме «роми». «Цигани» – це висловлювання має співвідношення, як українця назвати «хохлом». Це образливе висловлювання», – говорить Кондур.

«Жарти на те і жарти» – Ткаченко

Натомість генеральний директор групи «1+1 медіа» Олександр Ткаченко вважає, що заклики політиків до заборони студії «Квартал-95» суперечать свободі слова.

«Політики, який би статус вони не мали, лідерів партій чи радників, які закликають до заборони артистів і програм, швидше за все, не віддають собі звіт у тому, що такі заклики не просто відкидають Україну за бар’єр свободи слова до Росії і Білорусі, але і нагадують політику нацистської чи Комуністичної партії 30-х років минулого століття», – йдеться у заяві Ткаченка.

Він додав, що компанія проти артистів має цілеспрямований характер із застосуванням ботів і сумнівних лідерів думок.

«Жарти можуть подобатися чи ні, але той факт, що «Квартал» зміг замість російських концертів на чотири дні організувати фестиваль української культури у Латвії, не дивлячись на всі спроби росіян його заборонити, вже говорить багато про що. А жарти на те і жарти», – зазначив Олександр Ткаченко.

Сам Володимир Зеленський заперечує, що у виступі у латвійській Юрмалі він і його колеги висміювали Україну.

«Жарт, який викликав бурхливе обговорення, не має двох чи трьох сенсів. Суть цієї репризи проста: досить брати кредити, за які відповідати нашим дітям... Це жарт про вчинки наших правителів, нашої влади, не про людей і не про нашу країну», – написав шоумен вночі 12 вересня у Facebook.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG