Доступність посилання

ТОП новини

Чеські друзі Кремля їдуть на острів Родос зміцнювати старі зв’язки


Володимир Якунін виступає на одному із заходів, організованих «Діалогом цивілізацій»
Володимир Якунін виступає на одному із заходів, організованих «Діалогом цивілізацій»

Володимир Якунін, колишній очільник «Російських залізниць», у нещодавньому минулому (а може, й досі – тут точної інформації немає) один із найближчих співробітників російського президента Володимира Путіна, знову збирає гостей. Якунін – один із засновників світового громадського форуму «Діалог цивілізацій», учасники якого щороку збираються на грецькому острові Родос. Наприкінці цього тижня там будуть двоє гостей президентського рангу і обидва з Чехії: чинний голова держави Мілош Земан і його попередник Вацлав Клаус. Що так приваблює чеських державних діячів у заході, пов'язаному з ім'ям російського олігарха?

У минулому і Клаус, і Земан уже були гостями форуму на Родосі: саме там два роки тому нинішній чеський президент закликав скасувати санкції проти Росії і порівнював конфлікт в Україні з грипом, що швидко мине. Однак колишній і нинішній голови держави, які з'являлися там окремо, цього разу поїдуть разом – і навіть, як підтвердив прес-секретар Мілоша Земана, полетять одним літаком.

Ймовірно, обидва виступлять на форумі.У якому дусі будуть витримані їхні виступи, неважко уявити, виходячи з того, що у президента Земана репутація одного з найближчих до Москви чинних європейських політиків. Екс-президент Клаус також не раз висловлював підтримку нинішньому курсу Кремля, а його погляди на проблеми сучасного світу відображає, зокрема, фрагмент його нещодавньої статті: «Для мене є неприйнятним ідеологічний ярлик, згідно з яким основною характеристикою сьогоднішнього світу є «disorder» («безлад» – з англійської – ред.). Те, що сьогоднішній світ небезпечний, – одна справа, але якого «порядку» ви б хотіли? Глобальне управління з боку давоських еліт, підтримуваних Джорджем Соросом, Біллом Гейтсом, брюссельськими чиновниками, російськими олігархами, «зеленими» НКО? Краще вже нинішній disorder».

Зустріч Володимира Путіна та Мілоша Земана. Москва, травень 2015 року
Зустріч Володимира Путіна та Мілоша Земана. Москва, травень 2015 року

Статтю, розміщену екс-президентом на власному сайті, негайно передрукувала чеська версія російського інформаційного проекту «Супутник». Дивно, що серед сил, які загрожують доброчинному «світовому безладу», Вацлав Клаус назвав і «російських олігархів» – хоча, як з'ясували чеські журналісти, у 2008 році концерн «Лукойл» спонсорував російське видання книги тодішнього чеського президента, в якій Клаус заперечує феномен глобального потепління. Та й Володимира Якуніна, неофіційного господаря родоського форуму, теж зараховують до олігархічного кола.

Про те, що стоїть за спільною поїздкою двох чеських державних діячів на Родос, в інтерв'ю Радіо Свобода розмірковує політичний оглядач празької газети «Право» Олександр Митрофанов.

Якунін і для Земана, і для Клауса, мабуть, найбільш доступний неформальний контакт з Кремлем

– Якунін і для Земана, і для Клауса – мабуть, найбільш доступний неформальний контакт з Кремлем. Володимир Якунін, напевно, зберіг усі «потрібні» номери телефонів і високі зв'язки, які за необхідності допоможуть чеським представникам передати російським «верхівкам» свою думку, побажання або прохання. Тому добре б засвітитися і відзначитися участю в такому форумі.

– За Вашими спостереженнями, в цілому позиції прокремлівського лобі в Чехії посилюються останнім часом?

– Очевидно, великі зусилля докладаються до того, щоб ці позиції посилювалися. Взяти хоча б діяльність багатьох проросійських сайтів чеською мовою, причому ці сайти приховують свої джерела фінансування, за рідкісним винятком, на кшталт «Супутника» або RT, – ну, там і так усе зрозуміло. Росія багато робить для того, щоб ця частина чеського суспільства активізувалася, і дійсно, так і відбувається. Мілош Земан та Вацлав Клаус теж зробили дуже багато для того, щоб просувати політичний порядок денний, який дуже подобається, мабуть, Кремлю, бо містить усі тези, які йдуть з Кремля, цей порядок денний дійсно в Чехії є. Аж до того, що це був саме Земан, чинний президент, який ні з того, ні з сього раптом заявив, що необхідно провести референдум щодо питання про вихід Чехії з Євросоюзу і з НАТО. Це взагалі вражаюча річ – і це дуже хороший подарунок Кремлю.

Вацлав Клаус виступає на засіданні «Валдайського клубу». Сочі, жовтень 2015 року
Вацлав Клаус виступає на засіданні «Валдайського клубу». Сочі, жовтень 2015 року

– У Чехії мають відбутися вибори – спочатку парламентські наприкінці майбутнього року, а потім президентські на початку 2018-го. Чи можна вважати, що пан Земан намагається ще раз, додатково активізуючи свої контакти з Москвою, заручитися заздалегідь її підтримкою – я не кажу фінансовою, тут у нас доказів немає, але принаймні політичною – в майбутній боротьбі за обрання на другий термін?

– У нас був нещодавно опублікований звіт організації Semantic Visions, яка займається аналізом інформації в мережі. Саме цей звіт розповідав про те, як у російських ЗМІ показують політичне життя в Чеській Республіці. Так ось, з колосальним абсолютно відривом там лідирує Мілош Земан. Тим самим у російської аудиторії повинно було скластися і мабуть, склалося чітке враження, що в Чехії система така ж, як у Росії, тобто «немає Земана – немає Чехії», за аналогією з відомою фразою «немає Путіна – немає Росії». Насправді це не так, усе це спотворено, тому що, наприклад, відповідно до Конституції, зовнішню політику чеської держави визначає уряд, а не президент. Але подібні інформаційні потоки ніби переливаються назад до Чехії: дивіться, наш президент, кажуть його тутешні симпатики, користується величезною підтримкою в Росії, ось такий президент нам і потрібен, тому що слід орієнтуватися на Росію, а не на гнилий Захід.

Володимир Якунін (ліворуч) на одному з заходів свого форуму «Діалог цивілізацій», архівне фото
Володимир Якунін (ліворуч) на одному з заходів свого форуму «Діалог цивілізацій», архівне фото

Якщо Земан вирішить знову балотуватися, якщо йому дозволить стан здоров'я, тоді у нього буде підтримка Москви, без будь-яких сумнівів

Тож у принципі, якщо Земан вирішить знову балотуватися, якщо йому дозволить стан здоров'я (бо здоров'я – це єдине, що його може зупинити), тоді у нього буде підтримка Москви, без будь-яких сумнівів. Пан Земан – людина дуже цілеспрямована, якщо він став на якусь певну лінію, то він піде за нею до кінця.

– А в чому, на Вашу думку, стратегічна мета тутешніх прокремлівських кіл, у тому числі і президента Земана? Чого вони домагаються – зміни геополітичного статусу своєї країни? Якщо так, то наскільки це реально?

– Сам пан Земан, якого я знаю до такої міри, щоб відповідати за свої слова, можна сказати, безсрібник, йому самому нічого не потрібно, ні гроші, ні якісь палаци, йому потрібна тільки влада. Ще йому потрібно, щоб його его, його «я», яке з точки зору психології знаходиться не в кращому стані, отримувало позитивні сигнали: він все життя прагне до того, щоб тішити своє самолюбство, переконуватися в тому, що він – хороший, великий чоловік, його всі поважають і люблять. Такий президент Земан і його особисті мотиви. Для нього, так само, до речі, як і для пана Клауса, Росія – це місце, де їм роздають почесті. Мотиви ж іншого роду, менш суб'єктивні, можна побічно відновити зі зв'язків людей, які є в оточенні пана Земана. Це їхні зв'язки з Росією – комерційні, які завгодно. Наприклад, Мартін Неєдли, один із найближчих соратників президента, – фігура дуже незрозуміла, туманна. Він досі хоче оприлюднити, що він упродовж майже 10 років робив у Росії, де начебто займався бізнесом. Подробиці нікому невідомі. Він повернувся, став представником «ЛУКОЙЛу» в Чехії і відтоді, як то кажуть, «пасе» пана Земана. Ось з поєднання об'єктивних і суб'єктивних причин і з'явився весь цей прокремлівський драйв нашого президента.

Повний текст матеріалу​ – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG