Доступність посилання

ТОП новини

Очільник одеської поліції назвав політичною провокацією рішення суду у Грузії про його арешт


Ґіорґі Лорткіпанідзе (п) і Міхеїл Саакашвілі (л), Одеса, червень 2015 року, архівний відеокадр
Ґіорґі Лорткіпанідзе (п) і Міхеїл Саакашвілі (л), Одеса, червень 2015 року, архівний відеокадр

Керівник Головного управління Національної поліції України в Одеській області Ґіорґі Лорткіпанідзе назвав політичною провокацією рішення суду у Грузії про його арешт.

Як написав він у фейсбуці, «це чистісінька політична провокація, яка обумовлена страхом мого можливого приїзду до Грузії напередодні найважливіших парламентських виборів 8 жовтня, які зумовлять політичне майбутнє країни на наступні 4 роки».

Він також назвав висунені йому у Грузії звинувачення абсурдними.

Лорткіпанідзе додав, що запропонував грузинському слідству провести дистанційний допит скайпом, передбачений законодавством Грузії: «Адвокат на вчорашньому судовому процесі надав авіаквиток Одеса – Тбілісі на 15 жовтня. Це був розумний термін, враховуючи мою зайнятість на посаді начальника одеської поліції. Однак, як очікувалося, суд ухвалив суто політичне рішення і фактично заборонив мені в’їзд до Грузії».

За його словами, порушення, які йому інкримінують, стосуються розгону поліцією акції проросійських сил 2011 року, яка, за даними грузинських силовиків, була спланована з метою перерости у збройне заворушення проти влади з допомогою отриманих із Росії зброї й боєприпасів і за підтримки російських військ, що були тоді зосереджені біля кордонів Грузії.

«Напевно, багато хто з вас, … патріоти України, що були змушені залишити Донецьку чи Луганську області, побачив чітку паралель між тим, що сталося в них на батьківщині, і тим, що не вдалося Москві у Грузії у травні 2011 року. Сценарій той самий», – написав він.

У середу Тбіліський міський суд у Грузії ухвалив рішення, за яким Лорткіпанідзе в цій країні мають узяти під варту за звинуваченням у перевищенні службових повноважень під час розгону акції протесту перед грузинським парламентом 26 травня 2011 року. На той час Лорткіпанідзе був заступником міністра внутрішніх справ Грузії.

На посаду керівника тодішнього Головного управління МВС України в Одеській області 47-річний грузинський генерал був призначений у червні 2015 року – незабаром після того, як Одеську область очолив Міхеїл Саакашвілі. Президент України Петро Порошенко своїм указом надав Ґіорґі Лорткіпанідзе українське громадянство.

XS
SM
MD
LG