Доступність посилання

ТОП новини

США зупинили співпрацю з Росією щодо Сирії


Чергова зруйнована повітряними ударами лікарня в «повстанській» частині Алеппо, фото 1 жовтня 2016 року
Чергова зруйнована повітряними ударами лікарня в «повстанській» частині Алеппо, фото 1 жовтня 2016 року

Сполучені Штати Америки заявили, що зупиняють переговори з Росією про намагання покласти край насильству в Сирії, і звинуватили Росію в невиконанні її зобов’язань за домовленістю про перемир’я.

Як заявив речник Державного департаменту США Джон Кербі, це рішення далося нелегко.

За його словами, причиною стало те, що Росія і режим Сирії, всупереч домовленості про припинення вогню, лише посилили напади на території зі значним цивільним населенням.

«Росія і сирійський режим обрали воєнний шлях, несумісний із Угодою про припинення бойових дій, що засвідчили їхні посилені удари по цивільних територіях, із особливим прицілом на критично важливу інфраструктуру, як-то лікарні, і їхні дії з метою не допустити гуманітарну допомогу до цивільного населення, що потребує її», – мовиться в заяві Держдепартаменту.

У рамках зупинення співпраці США виводять із Сирії своїх працівників, що були готові взяти участь у роботі спільного американсько-російського центру для координації військової співпраці й обміну даними розвідки, який, за домовленістю Вашингтона й Москви, мав був запрацювати після встановлення тривкого перемир’я в Сирії.

У Сирії, в першу чергу в місті Алеппо на півночі країни, сирійські урядові війська і їхніх союзники за підтримки повітряних ударів російської авіації ведуть бойові дії проти загонів супротивників режиму. В Алеппо вони б’ють по оточеній частині міста, де також живуть сотні тисяч цивільних мешканців. Цей наступ на Алеппо, в першу чергу повітряні бомбові й ракетні удари сирійської і російської авіації, призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних нових руйнувань. У першу чергу ці удари спрямовані проти лікарень та шляхів і інфраструктури постачання оточеної частини міста. Попри широку міжнародну критику, Дамаск і Москва заявляють, що не припинять наступу на місто.

Через такі дії Москви Вашингтон уже кілька разів заявляв, що перебуває на межі припинення співпраці США й Росії щодо Сирії.

XS
SM
MD
LG