Доступність посилання

ТОП новини

Україна на порозі нової пенсійної реформи


©Shutterstock
©Shutterstock

У Кабміні не виключають підвищення пенсійного віку з наступного року. Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк. При цьому урядовець припускає, що таке рішення може бути підтримане парламентом. Натомість представники парламентських фракцій, які не входять до парламентської більшості, дуже критично налаштовані до такої перспективи. У свою чергу, експерти зазначають, що задля збалансування державних витрат владі рано чи пізно доведеться піти на непопулярні кроки.

Україна на порозі нової пенсійної реформи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами урядовця, Кабмін працює над різними моделями пенсійної реформи. Один із варіантів передбачає підняття пенсійного віку.

До кінця грудня не буде підвищення пенсійного віку
Олександр Данилюк

«До кінця грудня не буде підвищення пенсійного віку. До кінця року ми повинні визначитися з моделлю пенсійної реформи. Вона може в себе включати, в тому числі, поступове підвищення пенсійного віку», – каже Олександр Данилюк.

Пільгові пенсії залишать лише військовим?

Міністр фінансів наголосив на тому, що головне – забезпечити вчасну і повну виплату пенсій. І тут йдеться про спільну відповідальність уряду та парламенту. При цьому, Олександр Данилюк припускає, що парламент може підтримати підвищення пенсійного віку.

«Парламент – це не ретрогради. Їх обрали люди – вони несуть перед людьми відповідальність. Вони сформували цей уряд – і тому в нас будуть спільні позиції. Якщо ми бачимо, що система незбалансована, то треба ухвалювати рішення необхідні. І вони будуть ухвалені, бо потреба в них є», – зазначає він.

Згідно із меморандумом про співпрацю із МВФ, Україна взяла на себе зобов’язання до кінця 2016 року ухвалити закон про поступову зміну пенсійного віку. Йдеться також про скорочення можливості для дострокового виходу на пенсію, встановлення єдиного принципу пенсійного забезпечення без надання пільг для будь-яких професій, крім військових.

Про неприйнятність підвищення пенсійного віку заявили очільники більшості фракцій, що не входять до коаліції. З огляду на очевидну непопулярність такого кроку серед виборців, ухвалити такий закон буде вкрай проблематично.

Далі ухилятися від ухвалення рішення буде достатньо складно
Євген Магда

«Спрацює хіба що елемент повної мобілізації чинної правлячої коаліції. І то в її лавах багато хто буде сачкувати. Але зараз економічна і політична ситуація такі, що далі ухилятися від ухвалення рішення буде достатньо складно», – каже політичний експерт Євген Магда.

Непопулярних рішень не уникнути – Жаліло

Між тим, дефіцит Пенсійного фонду не вдасться ліквідувати лише за допомогою підвищення пенсійного віку.

Підвищуючи пенсійний вік, ми можемо підвищити пропозиції на ринку праці, а отже – підвищити безробіття
Ярослав Жаліло

«Підвищення пенсійного віку – це загальний тренд. Тривалість життя людей збільшується, і навантаження на працюючу систему населення зростає незалежно від того, яка пенсійна модель працює. Але треба розуміти й те, що в короткостроковій перспективі це навряд чи може істотно вплинути на стабілізацію державних фінансів. У нас багато незайнятого населення. Тому, підвищуючи пенсійний вік, ми можемо підвищити пропозиції на ринку праці, а отже – підвищити безробіття», – каже вчений-економіст, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

На його думку, українська влада зможе уникнути підвищення пенсійного віку за умов, якщо знайде альтернативні інструменти оздоровлення державних фінансів. Проте вдаватися до непопулярних кроків рано чи пізно доведеться.

«Шляхів оздоровлення Пенсійного фонду є чимало, але вони всі є непопулярними. Тому треба обирати менш болючі», – вважає Ярослав Жаліло.

Пенсійний вік в Україні вже підвищували восени 2011 року. Тоді запровадили поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років та збільшення виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60-ти до 62 років. Тоді ж обіцяли, що другий етап пенсійної реформи має початися в 2013 році, але до другого етапу справа не дійшла. Загалом, ця реформа не вирішила основну проблему – дефіциту Пенсійного фонду.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG