Доступність посилання

ТОП новини

Росія непрямо пригрозила збивати американські літаки в Сирії


Росія непрямо погрожує авіації США в Сирії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Росія виступила з непрямою погрозою збивати американські літаки в Сирії, якщо ті будуть здійснювати удари по військах влади президента Сирії Башара аль-Асада, союзника Москви.

Як заявив речник Міністерства оборони Росії генерал Ігор Конашенков, коментуючи наявність у Сирії російських засобів протиповітряної оборони і недавнє розміщення там додаткової російської батареї ППО, «бойові розрахунки російських комплексів ППО навряд чи матимуть час з’ясовувати «прямою лінією» (термінового телефонного зв’язку між Росією і США – ред.) точну програму польоту ракет і належність їхніх носіїв».

За його словами, «ілюзії дилетантів щодо існування літаків-«невидимок» можуть наштовхнутися на реальність, що розчарує», а радіус дії розміщених у Сирії російських комплексів С-400 і С-300 «може стати сюрпризом для будь-яких невпізнаних летючих об’єктів».

При цьому Конашенков наголошував, що, за його словами, «в низці авторитетних західних ЗМІ публікували «витоки» про обговорення в адміністрації Білого дому можливості завдати ракетних і повітряних ударів по позиціях сирійських військ». Він додав, що рекомендує «колегам у Вашингтоні» «дбайливо прорахувати можливі наслідки реалізації таких планів».

Речник також попередив, що будь-які удари по частинах Сирії, які контролюють сили режиму, також «створять явну загрозу російським військовослужбовцям», що перебувають у цій країні.

У США розкритикували ці заяви, заявивши, що вони не сприяють просуванню до якогось дипломатичного рішення щодо Сирії.

Водночас, сказав речник Державного департаменту Джон Кербі, в адміністрації США обговорюють різноманітні можливості впливу на становище в Сирії. І, за його словами, «не всі ці можливості ґрунтуються на дипломатії».

Про обговорення у владі США можливості здійснити обмежені удари по позиціях сирійських урядових військ, щоб зупинити їхній наступ на райони зі значним цивільним населенням, зокрема, в місті Алеппо, написало днями видання Washington Post.

Офіційно у Вашингтоні говорять, що не мають наміру втягуватися в сирійську війну. Крім того, у США висловлювали здивування з приводу розміщення в Сирії російських засобів ППО, враховуючи, що авіації не має жодне з угруповань супротивників режиму.

У Сирії, в першу чергу в місті Алеппо на півночі країни, сирійські урядові війська і їхні союзники за підтримки повітряних ударів російської авіації ведуть бойові дії проти загонів супротивників режиму. В Алеппо вони б’ють по оточеній частині міста, де також живуть сотні тисяч цивільних мешканців. Цей наступ на Алеппо, в першу чергу повітряні бомбові й ракетні удари сирійської і російської авіації, призвів до загибелі вже сотень мирних мешканців і значних нових руйнувань. У першу чергу ці удари спрямовані проти лікарень та шляхів і інфраструктури постачання оточеної частини міста.

Але, попри широку міжнародну критику і звинувачення в можливих воєнних злочинах, Дамаск і Москва заявляють, що не припинять наступу на місто.

Росія вступила у громадянську війну в Сирії на боці режиму президента Башара аль-Асада понад рік тому офіційно з метою боротьби проти екстремістського угруповання «Ісламська держава», на практиці ж значну частину своїх ударів вона здійснює по силах інших супротивників режиму, зокрема й тих, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG