Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко поінформував Олланда і радника Меркель про погіршення безпекової ситуації на Донбасі


Лідери країн «нормандської четвірки», архівне фото
Лідери країн «нормандської четвірки», архівне фото

Президент України Петро Порошенко під час телефонної розмови з президентом Франції Франсуа Олландом і дипломатичним радником канцлера Німеччини Крістофом Хойзгеном заявив про погіршення безпекової ситуації на Донбасі і збільшення кількості обстрілів з боку проросійських бойовиків. Про це у четвер повідомляє прес-служба українського президента.

Як йдеться в повідомленні, Порошенко заявив французькій та німецькій стороні про обстріли сепаратистами позицій ЗСУ з важкого озброєння, відсутність постійних пунктів спостереження ОБСЄ в районах розведення військ. Крім того, президент України заявив, що Москва не дотримується Мінських угод в частині гарантування безпекового компонента, а також блокує процес звільнення заручників.

«Петро Порошенко і Франсуа Олланд домовилися про продовження консультацій у Мінську на рівні дипломатичних радників глав держав «Нормандського формату», після якої наступного тижня лідери України, Франції і Німеччини проведуть телефонну конференцію», – йдеться в повідомленні.

12 жовтня президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін в перебігу телефонної розмови дійшли згоди, що саміт у «нормандському форматі» був би конструктивним і корисним для вирішення кризи на сході України. Водночас конкретного рішення про проведення цього саміту сторони не ухвалили.

Розмови про можливий «нормандський саміт» точаться ще з вересня, але конкретних домовленостей щодо нього досі так і не досягли. Востаннє називали можливу дату й місце такого саміту – 19 жовтня у Берліні. Але підтверджень цього немає.

Київ заявляє, що ще до саміту має бути створена «дорожня карта», що чітко визначала б порядок виконання Росією її зобов’язань за мінськими домовленостями про врегулювання на окупованій частині Донбасу. Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань.

XS
SM
MD
LG