Доступність посилання

ТОП новини

Харківській ОДА повернули прапор, врятований у 2014 році


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Представники спілки ветеранів АТО Харківської області урочисто передали президентові України Петрові Порошенку прапор України, який був врятований міліціонером під час захоплення приміщення обласної держадміністрації в квітні 2014 року.

7 квітня проросійські «антимайданівці» і приїжджі особи з Росії, які розмістилися в частині приміщень адміністрації, вночі намагалися спалити державний стяг, що висів у малій залі засідань. Цьому завадив Ігор Холод, який працював у карному розшуку й перебував у приміщенні, виконуючи професійне завдання.

«Він зміг, ризикуючи власним життям, винести цей прапор», – розповів заступник голови ради спілки ветеранів АТО Харківської області Юрій Корсунов.

За словами Ігоря Холода, реагувати доводилося швидко, бо в приміщенні панував хаос.

«Під час захоплення обладміністрації я виконував службові обов’язки, був у цивільному одязі. Забіг до будівлі, побачив, що починається мародерство, хапають усілякі речі та зрозумів, що прапору нічого доброго не світить. Тоді державні символи спалювали на площах», – коротко згадує Ігор Холод.

Згодом Холод як доброволець батальйону «Харків-1» передав врятований прапор до свого військового підрозділу.

З ним воїни батальйону брали участь у бойових діях на Донбасі: у Волновасі, Гранітному, Новотроїцькому тощо. Ігор Холод планував повернути державний прапор, коли в області стабілізується ситуація.

Президент Петро Порошенко вирішив залишити цей стяг у призначеної 15 жовтня головою Харківської ОДА Юлії Світличної – як нагадування про драматичні події 6–8 квітня 2014 року.

«Для президента України була б велика честь, щоб цей прапор був у приміщенні офісу, в кабінеті президента України постійним нагадуванням, як нам треба берегти державу. Але я ухвалив рішення звернутися до шановної Юлії Олександрівни, щоб цей прапор не поїхав звідси до Києва, а залишився в кабінеті голови», – повідомив Петро Порошенко.

Президент України Петро Порошенко і новопризначена голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Харків, 15 жовтня 2016 року
Президент України Петро Порошенко і новопризначена голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Харків, 15 жовтня 2016 року

Ігор Холод, ветеран бойових дій на Донбасі, нині продовжує службу в лавах Національної поліції.

Також під час робочої поїздки до Харкова 15 жовтня президент Порошенко відкрив пам’ятну дошку бійцям Вінницького спецпідрозділу «Ягуар», які зранку 8 квітня 2014 року звільнили будівлю облдержадміністрації від ініціаторів створення угруповання «ХНР», подібного до тих, які нині контролюють Луганськ та Донецьк.

XS
SM
MD
LG