Доступність посилання

ТОП новини

Озброєна місія ОБСЄ має взяти під контроль українсько-російський кордон – Порошенко


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко заявляє, що для проведення місцевих виборів на окупованій частині Донбасу, озброєна місія ОБСЄ має взяти під контроль частину українсько-російського кордону, яку не контролює Київ.

«На першому етапі, етапі до виборів, ми маємо отримати контроль над кордоном з боку озброєної місії ОБСЄ. Це записано у Мінську, я на цьому завжди наголошував. Контроль з боку озброєної місії ОБСЄ має припинити інфільтрацію російських військ, російського озброєння, російської амуніції. Озброєна місія ОБСЄ на постійній основі має стати на кордон і перекрити постачання», – сказав Порошенко в інтерв’ю українським каналам.

«На другий день після виборів ми маємо забезпечити взяття під контроль українськими військовими кордону. Це є вже зараз у Мінську, і це має бути у «дорожній карті» з чіткою датою і з чіткою відповідальністю», – додав президент.

19 жовтня у Берліні відбулася зустріч в «нормандському форматі» лідерів України, Франції, Німеччини та Росії.

Сторони, серед іншого, дійшли згоди щодо необхідності створити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей.

За словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG