Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» відмовив «Укртрансгазу» в закупівлі обладнання через ризик реалізації «Турецького потоку»


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Правління компанії «Нафтогаз України» не погодило «Укртрансгазові» закупівлю обладнання і робіт для реконструкції компресорних станцій «Ананьїв», «Задніпровська» та «Південнобузька» на суму понад 4 мільярди гривень.

Як повідомляє прес-служба компанії, обладнання, яке планував закупити «Укртрансгаз» згідно із техніко-економічним обґрунтуванням проекту, «призначалось і могло бути використане для реконструкції КС, залучених тільки до транспортування газу в напрямку Туреччини, і не могло використовуватись на інших компресорних станціях».

«Зважаючи на домовленість між Росією та Туреччиною про реалізацію проекту «Турецький потік», який покликаний замістити транзит російського газу в Туреччину через територію України, така інвестиція є недоцільною», – наголошують у компанії.

«Нафтогаз» рекомендував «Укртрансгазу» провести закупівлю універсального обладнання та відповідних робіт, що забезпечують транспортування газу в різних напрямках та не прив’язані до обладнання конкретного виробника.

«Нафтогаз» як єдиний акціонер «Укртрансгазу» попередньо погоджує вчинення правочинів, ціна яких перевищує 500 мільйонів гривень.

Компанія «Укртрансгаз» здійснює, серед іншого, транспортування природного газу споживачам України, транзит природного газу через територію України до країн Європи.

У жовтні Росія і Туреччина підписали угоду про реалізацію проекту газопроводу «Турецький потік». Раніше голова російського «Газпрому» Олексій Міллер повідомляв, що угода передбачає будівництво двох ниток магістрального трубопроводу по дну Чорного моря. За його словами, дві нитки мають бути збудовані до грудня 2019 року.

Чимало коментаторів називало проект «Турецького потоку», який мав за головну мету оминути Україну, політичним блефом Росії, що не мав економічного обґрунтування – зокрема, через значне зниження світових цін на енергоносії, пошуки країнами ЄС альтернативних російським джерел газу і через відсутність сподіваного фінансування від очікуваних західних учасників проекту.

XS
SM
MD
LG