Доступність посилання

ТОП новини

На врученні премії американського ПЕН-центру зачитали лист Сенцова


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії, написав листа із в’язниці, якого зачитали на церемонії нагородження його премією американського ПЕН-центру імені Барбари Голдсміт «Свобода писати».

Народний депутат України Мустафа Найєм, який брав участь у церемонії, повідомив, що в Нью-Йорк лист привезла двоюрідна сестра українського режисера Наталя Каплан, а зачитав його режисер, актор і письменник Алан Камінг.

«В’язниця – це м’ясорубка людських доль, потрапивши в яку, перестаєш вірити в справедливість, але не перестаєш за неї боротися. Тут все по-іншому, тут намагаєшся жити і виживати, хоча відчуваєш, що твоє справжнє життя залишилося десь там, за парканом. І що реальний ти залишився теж на волі, а посадили когось іншого. Що все це тимчасово, що скоро все вирішиться і зміниться. Але нічого не змінюється і не вирішується. Опинившись у в’язниці, привчаєшся жити надією, навіть якщо її немає», – йдеться в листі.

У Нью-Йорку 25 квітняОлега Сенцова заочно нагородили премією американського ПЕН-центру імені Барбари Голдсміт «Свобода писати». Від імені кримського режисера премію отримала його двоюрідна сестра Наталя Каплан.

Американський ПЕН-центр наприкінці березня присудив кримському режисерові Олегу Сенцову щорічну премію «Свобода писати». 27 із 40 переможців премії «Свобода писати» вийшли із в’язниці впродовж 18 місяців з моменту нагородження. Щорічну нагороду Барбари Голдсміт американський ПЕН-центр вручає в’язням сумління, які опинилися в надзвичайно складних обставинах.

Олег Сенцов разом із Олександром Кольченком був затриманий представниками російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв'язнів.

XS
SM
MD
LG