Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: одному з екс-керівників управління МВС оголосили підозру в справі про побиття автомайданівців


Акція «Автомайдану» поблизу резиденції тодішнього президента України Віктора Януковича, 12 січня 2014 року
Акція «Автомайдану» поблизу резиденції тодішнього президента України Віктора Януковича, 12 січня 2014 року

Генеральна прокуратура України заявляє, що повідомила про підозру в організації, керівництві й координації затримання і побиття активістів Автомайдану в січні 2014 року колишньому заступнику керівника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Києві.

За повідомленням прес-служби Генпрокуратури, дії підозрюваного кваліфікуються за статтею «організація здійснення, керівництво підготовкою й здійснення у попередній змові групою осіб перевищення влади й службових повноважень, що супроводжувалося насильством і призвело до тяжких наслідків». Стаття передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

У Генпрокуратурі додали, що до суду внесли клопотання про запобіжний захід для підозрюваного.

За даними ГПУ, щодо зазначеного епізоду злочину до кримінальної відповідальності притягнуто 16 правоохоронців, у тому числі 13 співробітників спецпідрозділу «Беркут», включаючи командира полку й командира роти, а також чотирьох цивільних осіб. Наразі суд розглядає обвинувальні акти відносно командира оперативної роти спецпідрозділу «Беркут» і п’яти його підлеглих у цій справі, додали в прокуратурі.

«Щодо інших співучасників цих злочинів досудове розслідування триває, у тому числі сімох із них оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання», – йдеться в повідомленні.

У січні цього року Генеральна прокуратура України заявила про затримання колишнього «беркутівця», підозрюваного у побитті активістів громадського руху «Автомайдан» під час Революції гідності. Він тривалий час перебував у розшуку.

У червні минулого року Генпрокуратура повідомила, що направила до суду обвинувальний акт щодо п’яти колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут», які у січні 2014 року затримали і побили активістів «Автомайдану». Їх звинувачували у перевищенні влади та незаконному затриманні 18 активістів руху «Автомайдан» у ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулицях Щорса та Грушевського у місті Києві, що супроводжувалося застосуванням до них насильства та пошкодженням 11 їхніх автомобілів.

Під час подій Революції гідності Міністерство внутрішніх справ мотивувало затримання «Беркутом» активістів «Автомайдану» їхніми хуліганськими діями, зокрема і щодо правоохоронців. Затриманих тоді навіть судили, але зі зміною влади після Революції гідності судові процеси проти автомайданівців припинилися.

XS
SM
MD
LG