Доступність посилання

ТОП новини

Чеський прем’єр заявляє, що проситиме про відставку свого уряду


Богуслав Соботка
Богуслав Соботка

Голова уряду Чехії Богуслав Соботка заявляє, що його уряд ще до кінця цього тижня піде у відставку. Причиною він назвав нез’ясовану ситуацію з походженням статків одного з членів уряду – міністра фінансів, віце-прем’єра Андрея Бабіша.

Три роки тому уряд Богуслава Соботки, приступаючи до роботи, взяв на себе зобов’язання боротись із податковими махінаціями, тіньовою економікою. На думку голови уряду, не може продовжувати роботу уряд, якщо один з його членів – міністр фінансів «не здатний відповісти на багато важливих запитань» щодо походження його майна.

«Вважаю неможливим, щоб Андрей Бабіш залишався міністром фінансів. Через те уряд піде у відставку», – заявив голова уряду.

Як повідомляють чеські ЗМІ 3 травня, міністр фінансів Андрей Бабіш має зустрітись з президентом Чехії Мілошем Земаном.

Бабіш заявив, що покладається на президента. «Нехай прем’єр запропонує мою відставку, а пан президент мене звільнить чи ні», – наголосив міністр фінансів.

Вплив на вирішення ситуації може мати також позиція, яку займе владна коаліція, до якої входять соціал-демократи на чолі з прем’єром Богуславом Соботкою, християнські демократи і політичний рух «ANO» – «ТАК», який очолює Андрей Бабіш. Серед можливих виходів із ситуації – передчасні парламентські вибори або призначення так званого «технічного» уряду, який керуватиме Чехією до виборів.

В офісі президента Чехії ситуацію наразі не коментували.

У відповідності до чинного законодавства, парламентські вибори у Чеській Республіці мають відбутись у жовтні цього року.

Президент Чехії Мілош Земан призначив лідера лівоцентристської Чеської соціально-демократичної партії Богуслава Соботку новим прем’єр-міністром у січні 2014 року – у сподіванні знайти вихід із політичного глухого кута, що настав після дострокових парламентських виборів у жовтні: весь цей час у країні працював тимчасовий уряд, який не отримав підтримки парламенту.

XS
SM
MD
LG