Доступність посилання

ТОП новини

Війська РФ прорвались в Очеретине: що це означає?


Армія Росії захопила південну частину селище Очеретине на північний захід від Авдіївки, повідомив проєкт DeepState вдень 22 квітня. За даними аналітиків, це сталося під час зміни підрозділів Сил оборони на цій ділянці.

«Вчора відбувалися досить дивні події у самому селищі – і, як результат, сьогодні ворог почав мати вже серйозний тактичний успіх», – написав проєкт.

Пізніше DeepState заявив про подальше просування армії агресора – росіяни зайняли центральну частину селища та більшу його частину.

«Ситуація з Очеретиним погіршується. Сподіваємося, що відповідальних за смугу, де трапився прорив фронту, так само очікуватимуть суворі перевірки з усіма похідними, як це було з 67-ю ОМБр», – написали аналітики.

Раніше була інформація від аналітиків, що бої точаться в районі електропідстанції на східних околицях селища.

У ЗСУ повідомлення щодо Очеретиного не коментували.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) зазначив 22 квітня, що війська РФ після захоплення Авдіївки наступають на трьох напрямках, сподіваючись досягти масштабного прориву та вийти на адмінмежі Донецької області – на захід від Бердичів, на Очеретине та на північ у напрямку Новокалинового.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Схід

  • З середини травня ситуація для України буде складною, але не катастрофічною, заявив очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов в інтерв’ю BBC Україна, опублікованому 22 квітня.
  • Армія Росії розпочне новий наступ на Донбасі наприкінці весни – на початку літа цього року, заявив Буданов в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD, опублікованому 7 квітня. За його прогнозом, російські сили намагатимуться рухатись у напрямку Покровська.
  • Видання Politico 3 квітня опублікувало матеріал, у якому йдеться про критичне становище ЗСУ в разі літнього наступу російської армії. Джерела серед українських високопосадовців анонімно розповіли журналістам, що «існує великий ризик руйнування лінії фронту там, де російські генерали вирішать зосередити свій наступ». Серед причин такої ситуації співрозмовники назвали нестачу безпілотників, гаубиць і сотень тисяч снарядів і ракет.
  • У українських військових закінчуються боєприпаси на Донбасі – такими оцінками поділився радник Білого дому з питань комунікацій у сфері нацбезпеки Джон Кірбі в інтерв’ю каналу АВС News 17 березня.
  • Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявив 15 березня, що війська РФ продовжать тиснути на Донбасі, щоб дестабілізувати українські оборонні лінії – аби розпочати вже новий наступ влітку 2024 року. За прогнозами аналітиків, успіхи Кремля у ньому залежатимуть від військової допомоги Заходу Україні.
  • Ситуація в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) «Таврія» залишається «складною, проте контрольованою», а на Авдіївському напрямку «стабілізується». Про це вдень 3 березня написав у телеграмі командувач угруповання Олександр Тарнавський.
  • 18 грудня минулого року командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський повідомив, що Збройні сили України зіткнулися з нестачею артилерійських снарядів і «згорнули деякі військові операції через брак іноземної допомоги».
XS
SM
MD
LG