Доступність посилання

ТОП новини

«Це форма вибачення перед президентом»: перші реакції на відставку Гончарука


Радіо Свобода зібрало перші реакції на заяву про відставку голови уряду
Радіо Свобода зібрало перші реакції на заяву про відставку голови уряду

Рішення подати у відставку, про яке заявив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, могло стати результатом скандалу навколо резонансного аудіозапису (його автентичність наразі неможливо перевірити незалежно – ред.), на якому кілька людей обговорюють підготовку доповіді щодо економічної політики президента, а також причини й наслідки підвищення курсу гривні, вважають оглядачі.

У записі людина зі схожим на прем’єра голосом каже про свою некомпетентність в економічних питаннях.​

Запис був опублікований у середу 15 грудня, а зроблений нібито під час наради, в якій нібито брали участь, крім Гончарука, заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова, міністерка фінансів Оксана Маркарова, заступниця керівника Офісу президента Юлія Ковалів та інші. Цей аудіозапис став найбільш обговорюваною темою у соціальних мережах останніх кількох днів.

Радіо Свобода зібрало перші реакції на заяву про відставку голови уряду.

«Я прийшов на посаду виконувати програму президента. Він є для мене взірцем відвертості та порядності. Проте, щоб забрати будь-які сумніви щодо нашої поваги та довіри до президента, я написав заяву про відставку та передав її президенту з правом внесення в парламент»​, – написав Олексій Гончарук у фейсбуці.

Журналіст Роман Кравець, як і багато інших користувачів соціальних мереж, поставив питання, чому Гончарук подав заяву саме президентові України, якщо призначати, й звільняти його, згідно з Конституцією, має право Верховна Рада.

До цього питання долучилась і народна депутатка Вікторія Сюмар, яка назвала події в уряді «профанством і пустотою».

В Офісі президента України підтвердили отримання заяви про відставку голови уряду Олексія Гончарука: «Президент України отримав подане прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком прохання про відставку. Глава держави розгляне зазначену заяву. Про результати розгляду Офіс президента України повідомить окремо».

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров висловив підтримку Олексієві Гончаруку: «Ми не прийшли завойовувати політичні рейтинги. Ми прийшли з президентом робити реальні зміни».

Міністр розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства Тимофій Милованов назвав рішення Олексія Гончарука рішенням сильної людини.

Міністерка освіти та науки України Ганна Новосад заявила про готовність продовжувати свою роботу за будь-яких умов.

Ексдепутат Борислав Береза написав: «Вчергове переконуюсь, що в цьому дитячому садку на базі Кабміну катастрофічно бракує дорослих і відповідальних людей».

Політолог Євген Магда висловив своє занепокоєння щодо реакції Володимира Зеленського.

Волонтер Мирослав Гай скептично поставився до відставки: «Зняти з себе відповідальність не вийде».

Журналістка Христина Бердинських висловлює сумнів у тому, що відставка Гончарука все-таки відбудеться.

Політичний консультант Петро Охотін каже, що заява Гончарука – це просто спосіб зірвати годину запитань до уряду, яка планувалась на 10-у ранку 17 січня.

Політолог Микола Давидюк пише, що насправді заява прем’єр-міністра про відставку має зовсім не те значення, яке в неї вкладають.

До цієї ж думки долучається і народний депутат Володимир В’ятрович.

Раніше в Кабінеті міністрів України назвали неправдивими поширені в інтернеті повідомлення про відставку голови уряду. А сам Гончарук заявив, що від моменту зміни влади в Україні проти неї працюють «багато людей, яким хотілось, щоб нам нічого не вдалося».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Саковська

    Народилася у 1994 році в Києві. У 2015 році закінчила Національний університет «Києво-Могилянська академія» за спеціальністю філософія та релігієзнавство. На Радіо Свобода – із 2015 року. Працюю з соціальними медіа, пишу про кіно

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG