Доступність посилання

ТОП новини

«Схеми» ідентифікують загиблих моряків на крейсері «Москва», хоча в РФ заявляли про «повну евакуацію екіпажу» 


Попри заяви Міністерства оборони Росії, що весь екіпаж знищеного силами ЗСУ російського крейсера «Москва» «повністю евакуйований», журналісти «Схем» (Радіо Свобода) почали ідентифікацію загиблих російських моряків зі складу екіпажу. Зокрема, вже вдалося встановити особу одного загиблого мічмана «Москви» – Івана Вахрушева, який служив у п’ятій бойовій частині, що відповідала за експлуатаційну безпеку корабля. Військове командування РФ досі не спростувало та не уточнило свою заяву від 14 квітня, в якій стверджувалося, що всі члени екіпажу вижили.

Загиблий – мічман Іван Вахрушев. «Схеми» знайшли пост у соціальній мережі «Одноклассники» жінки на ім’я Варвара Вахрушева. Вона повідомила, що її чоловік, загинув під час «виконання своїх обов’язків». На фото чоловік, одягнений в офіцерську форму Військово-морських сил РФ з погонами мічмана.

Користувач «Вконтакте» на прохання «Схем» (Радіо Свобода) звернувся до Варвари Вахрушевої, яка підтвердила, що її чоловік загинув в результаті затоплення крейсера «Москва». При цьому обставин загибелі Вахрушева дружині не повідомили. «Тіло його знайшли. Повідомили у четвер (14 квітня – ред.)».

З її слів, Вахрушев служив у бойовій частині номер п’ять, яка відповідає за експлуатаційну безпеку корабля.

За словами жінки, 27 членів екіпажу «Москви» пропали безвісти. Мічману «Москви» Івану Вахрушеву був 41 рік. Він родом із села Нічкіно Сарапульського району Удмуртської республіки.

14 квітня в Міністерстві оборони РФ повідомили, що на крейсері «здетонував боєприпас», він отримав «серйозні пошкодження», але при цьому «екіпаж повністю евакуйований».

16 квітня головнокомандувач військово-морським флотом РФ Микола Євменов повідомив, що особовий склад крейсера «Москва» перебуває в окупованому Севастополі. За його словами, офіцери, мічмани та матроси продовжуватимуть службу.

Кадри зустрічі Євменова нібито з екіпажем «Москви» були опубліковані у телеграм каналі Міноборони РФ.


Про ракетний обстріл «Москви» і пожежу на борту українська сторона заявила ввечері 13 квітня. У ніч проти 14 квітня факт пожежі визнало Міноборони Росії. Вдень 14 квітня і Пентагон, і російська сторона заявили, що крейсер на плаву.

Згодом російське Міноборони заявило, що під час буксирування в порт у штормову погоду крейсер втратив стійкість і затонув. Влада Росії заявила, що корабель затонув після пожежі, внаслідок якої детонували боєприпаси на борту. Про причини цієї пожежі Росія не повідомляла.

Міноборони Росії стверджує, що екіпаж – це кілька сотень людей – був евакуйований на інші кораблі.

Раніше високопоставлений представник Міністерства оборони США на умовах анонімності заявив, що флагман російського Чорноморського флоту ракетний крейсер «Москва» затонув 14 квітня внаслідок влучання двох українських ракет.

  • Зображення 16x9

    Кирило Овсяний

    Журналіст-розслідувач проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми» з 2021 року. Почав співпрацю у 2019 році з проєкту «Схеми в регіонах». Автор розслідувань пов’язаних з викриттям корупції та воєнних злочинів.

    Фіналіст премії «MezhyhiryaFest 2022» за розслідування «Туреччина купує в Росії українське зерно з окупованих територій? «Схеми» знайшли докази», в якому на основі супутникових знімків, інформації з системи Marine Traffic та джерел в окупованому Криму показав повний шлях суден з українським зерном через Крим до портів Туреччини.

    Переможець The 2023 Planet Purpose Award у номінації Strive for Openness за серію матеріалів про масові поховання цивільних у Маріуполі, які з’явились там внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну.

    Також є лауреатом національної премії «Честь професії 2023» в номінації «Найкраща аналітика» за участь у роботі над спільним проєктом Радіо Свобода «Мапа військових об’єктів Криму».

  • Зображення 16x9

    Георгій Шабаєв

    Журналіст-розслідувач проєкту Радіо Свобода «Схеми».

    Народився у 1997 році у Харкові. У 2014 році вступив до Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, де здобув ступінь бакалавра за напрямом «онлайн журналістика», а згодом - магістра за напрямом «правова журналістика».

    Лауреат проєкту Премії імені Георгія Ґонґадзе та видання The Ukrainians «30 до 30: Хто творить майбутнє українських медіа» (2021 рік).

    Номінант премії міжнародного конкурсу European Press Prize з розслідуванням «Український суддя з російським паспортом» в категорії The Investigative Reporting Award 2023.

    Фіналіст «Національного конкурсу журналістських розслідувань і репортажів» (2020, 2022).

    Фіналіст конкурсу «Честь професії» (2022, 2023).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG